fbpx

                                                               pictogramae

Tonitza, Luchian, Camil Ressu, Gheorghe Pătrașcu, scoase la licitaţie

Aproximativ 100 de lucrări de artă, printre care se numără tablouri de Nicolae Tonitza, Theodor Pallady, Ștefan Luchian, Camil Ressu, Ion Theodorescu-Sion, Ștefan Dimitrescu, Gheorghe Pătrașcu, alături de lucrări donate de artiști contemporani, vor fi licitate în beneficiul copiilor în cadrul proiectului “Art for Children”.

“Art for Children” este un proiect excepțional, inițiativă a prințesei Marina Sturdza, care reînvie o mai veche tradiție filantropică din România.

“Copiii sunt viitorul unei națiuni. Ei sunt cei care vor modela România de mâine și tot ei sunt cei care o vor plasa în contextul european și global. (…) Art for Children este o inițiativă ce își propune să creeze o legătură între artiști și copii, pentru a ale asigura acestora un viitor în care să își poată atinge potențialul real”, a afirmat Marina Sturdza în cadrul unei conferințe de presă susținută marți la sediul Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București.

Ea a spus că evenimentul va fi bienal, iar prima ediție din 2014 va avea trei etape.

În prima etapă, pe 8 mai, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” va avea loc o proiecție specială de film în care vor fi prezentate în premieră cinci scurt-metraje de un minut realizate de cinci regizori cunoscuți din România — Radu Jude cu filmul “Doi copii”, Anca Damian — “Din mașină”, Cătălin Leescu — “Bye For Now”, Bogdan Dumitrescu — “The Hunt”, și Olivia Căciuleanu — “This Lonely View”.

Ideea pentru ediția inaugurală Art For Children a fost de a implica cinci regizori români în a produce fiecare câte un film de un minut cu tema “Copilăria”. Pentru realizarea acestui scurtmetraj realizatorii au primit informații despre situația copiilor din România și o serie de cuvinte cheie care să-i inspire, precum: abandon, speranță, acasă, familie, suport, educație și dragoste. Filmele trebuiau să aibă o durată de maxim un minut și să fie realizate cu un buget de 1.000 de euro, a afirmat John Ketchum, fondatorul și directorul festivalului cu filme de un minut.

Cea de-a doua etapă va avea loc pe 12 mai și va consta în vernisajul expoziției de artă, eveniment ce va avea loc în Sala de Marmură a Băncii Naționale a României. În perioada 14-27 mai expoziția va putea fi vizitată de publicul larg la sediul Artmark din strada C.A. Rosetti.

Expoziția va cuprinde atât lucrări ale unor autori cunoscuți, precum “Țărăncuță cu broboadă galbenă” de Ștefan Luchian, “Baticul galben” de Nicolae Tonitza, “Liolea” a lui Theodorescu-Sion, “Ștrengarul” de Camil Ressu, cât și lucrări ale unor artiști contemporani care și-au donat operele pentru a susținute cauza copiilor. Printre aceștia se numără Roman Mircea, Setran Vladimir, Crețu Dorin, Chiariu Francisc, Ilfoveanu Sorin, Dulhan Amalia, Tar Aurel, Zidaru Marian și mulți alții. Un exemplu deosebit este dat de artistul vizual Zoltan Bela care a fost însoțit în actul său de donație de soția și fiul său care, de asemenea, au donat câte un tablou realizat de ei.

Alexandru Bâldea, acționar majoritar Artmark și cofondator al casei de licitații, partenerul evenimentului caritabil, a spus că toate comisioanele obținute în urma licitației obiectelor expuse de colecționari în cadrul expoziției vor fi donate în contul proiectului. El a precizat că și o parte din sumele licitate vor fi donate de colecționari.

Seria de evenimente va culmina pe 28 mai cu o licitație de artă excepțională organizată de inițiatorii proiectului și găzduită de Banca Națională a României.

Fiecare ediție va avea o tematică care ilustrează problemele și nevoile cele mai urgente.

“Anul acesta tematica a fost Abandonul. Anul viitorul poate să fie Violența față de copii, Educația sau Problemele tinerilor care integrați în societatea noastră”, a declarat Marina Sturdza.

Reprezentantul UNICEF în România, Sandie Blanchet, a felicitat, în discursul său, Guvernul și Parlamentul “pentru propunerea de lege la care lucrează cu scopul de a interzice instituționalizarea copiilor sub trei ani” și a făcut apel la “adoptarea cât mai rapidă a acestei legi”.

“Art for Children” va fi un eveniment bienal în cadrul căruia artiștii români vor fi încurajați să creeze și să doneze lucrări de artă în beneficiul exclusiv al copiilor.

Suma strânsă în urma licitației din 28 mai va fi direcționată către trei organizații cu rezultate excepționale în domeniul protecției copilului, a mai spus Marina Sturdza.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest