fbpx

Tora Vasilescu

Tora Vasilescu

Tora Vasilescu

Actița Tora Vasilescu s-a născut la data de 22 martie 1951 la Tulcea. A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București în anul 1976, la clasa profesoarei Eugenia Popovici.

„La IATC, am fost studentă profesoarei Eugenia Popovici, o actriţă dotată cu o intuiţie artistică excepţională. Tânăra generaţie o confundă adesea cu Silvia Popovici. Eugenia Popovici avea darul firescului, pe scenă dădea senzaţia de om adevărat, nu de personaj de teatru. Am învăţat multe lucruri de la ea – când am văzut-o jucând pe scenă mi-am zis, fascinată, în sinea mea: <<Asta trebuie să fie teatrul!>>. Acesta era modelul! 
O altă lecţie pe care mi-a băgat-o bine în cap a fost următoarea: nu se face carieră la bătrâneţe cu mijloacele de la tinereţe. În altă ordine de idei, a-ţi asuma vârsta nu e o ruşine, ci un prilej de bucurie, chiar de mândrie. Depinde din ce unghi priveşti lucrurile. 
Se poate spune: 1) <<Iar a trecut o zi, mă apropii de bătrâneţe, de destinaţia finală…>> sau 2) <<Iar a trecut o zi în care am fost sănătoasă, în care m-am bucurat, în care am avut ce mânca, nu mi-a fost frig şi… am putut plăti şi impozitele!>> – situaţia e aceeaşi, dar percepţia e diferită. La urma urmelor, nu experienta contează, ci concluziile. Şi emoţia e importantă. Emoţiile ne guvernează viaţa. Înţeleptul împărat Solomon spunea că inima veselă întăreşte trupul, pe când cea tristă <<vestejeşte osul>>.”

A fost distinsă de trei ori cu Premiul pentru Interpretare al Uniunii Cineaștilor din România. A câștigat premiul Placheta de aur pentru rolul din Imposibilă iubire, la Festivalul de film “Laceno D’Oro” de la Avellino și premiul pentru Cel mai bun rol secundar feminin în Șobolanii roșii.
Şi-a găsit uşor drumul artistic, dacă e să ne luăm după succesul pe care l-a avut încă de la cinci ani, când a recitat o poezie cu asemenea patos, încât i-a emoţionat pe toţi cei prezenţi.

„Eu eram de la ţară, stăteam cu bunicii, iar prin clasa a treia sau a patra am luat premiul întâi pe oraş la recitări, iar pe la 17 ani am câştigat premiul întâi pe ţara. Acest lucru m-a canalizat spre teatru, dar abia a treia oară am intrat. Nimeni nu credea că voi intra la Teatru, nici părinţii, nici profesorii, la ce concurență era atunci…
Când am picat prima dată, am început să mă pregătesc pentru psihologie, domeniu care îmi place şi-n ziua de azi, dar m-am dus la Teatrul Bulandra, unde am văzut un spectacol care, efectiv, m-a fascinat. Am început să plâng în timpul spectacolului, pentru că eu voiam să fiu pe scenă. Nici acum nu-mi place să fiu în sală, ci numai pe scenă.”

Tora Vasilescu a jucat, cu har şi succes, la televiziune, în spectacole, a mers în turnee cu taberele studenţeşti, iar în anul trei a luat castingul pentru filmul „Cursa“.
„Am luat teatrul de jos“, spune umilă, „am început cu cele mai neînsemnate munci. Nu ştiţi cum erau căminele culturale prin satele dobrogene, pe unde am jucat şi unde ajungeam cu căruţa şi te fluierau unul, altul.“ 
A câştigat selecţia pentru rol când nici nu terminase facultatea, era în anul trei, în timpul filmărilor străduindu-se să facă faţă şi şcolii, şi serviciului.

„Foarte greu îmi dădea voie profesoară să plec de la cursuri, mă ameninţa cu exmatricularea şi că pierd trei ani de facultate, unde oricum intrasem atât de greu. Până şi colegii se duceau s-o roage pe doamna Eugenia Popovici să mă lase să plec la filmări! Zilnic făceam naveta, traversam Transfagarasanul, după ce filmăm încă de dimineață, de la 5, apoi stăteam la scoala trei-patru ore unde repetam întruna.“

Prestaţia ei din „Cursă“ a fost recompensată cu Premiul pentru Interpretare feminină, care i-a confirmat abilităţile şi i-a adus pe loc notorietatea. Imediat au urmat alte filme, alte roluri şi oficializarea relaţiei cu regizorul Mircea Daneliuc.

„Ne-am cunoscut la filmări, am dat o probă pe care am luat-o, nu am ajuns acolo datorită lui, cum spun unii. Premiera ne-a găsit și căsătoriți.”

Privind spre trecut cu jind şi cumpăt, Tora Vasilescu vorbeşte despre viaţa onest, echilibrat, împăcat. Are temeri ce-i potolesc câteodată ardoarea, a cunoscut regrete pe care, răspicat, le-a dat la spate şi-n care a ales să nu mai creadă, a gustat succesul, a simţit iubirea, împlinirea, deznădejdea, a trăit din plin.

Încerc și eu să-mi găsesc echilibrul, nu mi l-am găsit încă. Corpul meu reacţionează într-un fel în care nu pot să-l stăpânesc de fiecare dată, mai ales acum, la menopauza, când sunt mai irascibilă. 
Mi-e frică să pierd afectivitatea, să cad în păcatul de a mă crede singură, pentru că, cu adevărat, nu sunt, mă tem să-mi pierd abilitatea de a iubi, să nu cumva să mă înrăiesc. 
Mi-e teamă de boală şi de asta încerc să trăiesc cât mai sănătos. Citesc cât pot în domeniul traiului sănătos, încerc să înlocuiesc lenea, să pot controla jungla asta chimică în care trăim. 
Mi-e teamă de industria asta modernă, pentru că n-are proba timpului. Am făcut odată, la Cluj, un peeling şi, într-adevăr, părea că am dormit opt ore după aceea, dar după două zile, arătam la fel. Folosesc creme romaneşti pentru hidratare şi atât. 
Dacă interiorul este năclăit din cauza digestiei şi a moralităţii, degeaba îţi dai cu orice cremă.“

Filmografie

Seriale

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.