Tradiția ceramicii de Zalău, reînviată la primul târg al olarilor

Târgul olarilor Zalău

Târgul olarilor Zalău

Vase cu o cromatică și formă deosebite sunt prezentate sâmbătă și duminică, la Zalău, în cadrul primei ediții a “Târgului olarilor”, eveniment ce mai include și o expoziție cu vase ceramice de patrimoniu, dar și prelegeri ale unor etnografi, muzeografi și colecționari despre ceramica de Zalău.

Târgul olarilor are loc sâmbătă pe platoul din fața Consiliului Județean, unde cei interesați pot achiziționa obiecte de ceramică decorativă sau uzuală în stilul tradițional al meșterilor de la Zalău și nu numai, și va continua duminică, în parcarea din spatele primăriei, în cadrul festivităților organizate cu ocazia Zilelor Maghiarilor din Sălaj. 

“Târgul nu este numai o desfacere de mărfuri din partea olarilor care participă, ci și un forul al specialiștilor, unde putem să prezentăm tradițiile locale de olărit din județul Sălaj și alte târguri de acest gen din țară. În prima zi s-a lansat un concurs pentru olarii participanți, care prevedea executarea unor piese de ceramică în tradiția olăritului de Zalău. Au participat cinci olari, cu trei feluri de vase: ulcior, canceu și farfurie. Conferința din prima zi a avut ca subiect ceramica de Zalău, iar doamna Carla Roșca a prezentat târgul de olari din Sibiu, organizat de Muzeul Astra. S-a prezentat și cartea ‘Ceramica de Zalău’, editată de Muzeul Județean de Istorie și Artă. Acum suntem în a doua zi, în care avem un forum la care participă organizatorii unor astfel de festivaluri, plus o expoziție de piese de patrimoniu, la Galeriile de Artă ‘Ioan Sima’, tot cu subiectul ceramica de Zalău, unde am expus vase din secolul XIX și XX în care putem urmări evoluțiile de stil ale olăritului local. Mâine și astăzi sunt și standuri, în oraș, în care olarii își desfac mărfurile și vom avea și colegi cu roata olarului pe care copiii pot să exerseze practica executării unor vase ceramice”, a declarat, Szabo Attila, muzeograf la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău citat de Agerpres.

Evenimentul de la Zalău este organizat de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj, împreună cu Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, în parteneriat cu Asociația Culturală Katakomba.

e-Cultura.info/autor: Sebastian Olaru

Distribuiţi acest articol

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.