Tradiții culturale vii pe lista UNESCO

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Stiința și Cultură (UNESCO)

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Stiința și Cultură (UNESCO)

Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Stiința și Cultură (UNESCO) va analiza săptămâna viitoare o listă de tradiții culturale vii ale căror candidaturi au fost depuse pentru a fi incluse pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, informează agențiile AFP și EFE.

Pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, care cuprinde 46 de candidaturi, figurează și România cu procesiunea de Sfânta Marie Mare de la Moisei.

Comitetul interguvernamental de salvgardare a Patrimoniului cultural imaterial se va reuni în perioada 24 — 28 noiembrie la sediul organizației din Paris pentru a examina candidaturile. Cele aprobate vor permite statelor să mobilizeze cooperarea asistenței internaționale necesară pentru a conserva acest patrimoniu amenințat.

Pe lista celor 46 de candidaturi se mai află “tamborradas” din Spania (acompaniamentul tobelor de la sărbătorile tradiționale din Aragon sau Murcia), dansurile și cântecele “pujllay” și “ayarichi” tradiționale ale culturii yampara din Bolivia; dansul acrobatic “capoeira” brazilian, dansul chinez din Chile, sărbătoarea Fecioarei Candelaria din Perú, meșteșugul hârtiei marmorate turcești, tradiția saunei cu fum din Estonia, muzica și dansurile tradiționale din Guadalupe, “askiya”, arta de a glumi, din Uzbekistan, sau poezia cântată Zajal din Liban.

Cécile Duvelle, responsabila UNESCO a acestui patrimoniu, a lansat un apel statelor membre să se mobilizeze pentru a salva tradițiile comunităților amenințate cu dispariția, subliniind că Patrimoniul cultural imaterial, contrar celui al monumentelor, “odată ce a murit nu mai poate fi restaurat”.

Însă ea a subliniat că este important să fie reținută lista salvgardării urgente, mai degrabă decât focalizarea pe o listă reprezentativă care nu implică o acțiune urgentă. Printre cele opt tradiții aflate în pericol figurează arta marțială kun Kbakktor din Cambodgia, arta tradițională a olăritului din Croația sau tradițiile orale Tolupanes din Honduras.

Din 2001, UNESCO stabilește o listă a acestor tradiții, amenințate cu degradarea sau dispariția, care este diferită de cea a siturilor naturale sau culturale.

În total 161 de țări au semnat Convenția pentru salvagardarea patrimoniului cultural imaterial al Unesco de la aprobarea sa, în 2003. Printre puținele țări care nu s-au alăturat acestui acord se numără SUA, Rusia, Canada, Marea Britanie sau Australia.

e-Cultura.info/Autor: Mihaela Nicolaescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.