fbpx

                                                                                                                                                                    pictogramae

Turneu la Chișinău al Teatrului Național ‘I.L.Caragiale’ din București

Teatrul Național ‘I.L.Caragiale’ din București va prezenta la Chișinău în cadrul turneului extraordinar “Teatru românesc la București și Chișinău”, trei spectacole din repertoriul curent, cu câte două reprezentații fiecare, trei titluri semnificative din dramaturgia națională și universală, jucate de mari actori, sub prestigioase semnături regizorale, informează Institutul Cultural Român (ICR).

Comedia de mare succes “Dineu cu proști” de Francis Veber, în regia lui Ion Caramitru deschide seria reprezentațiilor în data de 23 septembrie la Teatrul Național ‘Mihai Eminescu’ din Chișinău.Tratând într-o savuroasă cheie comică tema larg raspândită a prostiei, piesa pleacă de la ideea năstrușnică a un dineu organizat într-un grup de prieteni intelectuali, snobi și sarcastici. Invitații lor candidează, fără s-o știe, la titlul de prost perfect. La finalul unui astfel de dineu, autorul oferă o lecție de viață tratată cu rafinament și subtilitate: “cine este, de fapt, prostul ?”. Din distribuție fac parte: Horațiu Mălăele, Ion Caramitru, Medeea Marinescu, Alexandru Bindea, Costina Ciuciulică, Dorin Andone, Alexandru Georgescu.

Din 25 septembrie, publicul din Chișinău va putea vedea “Micul infern” de Mircea Ștefănescu, o comedie cu mare priză la public, cu recorduri de longevitate pe scenele românești, asemenea cuplului din piesă. O pledoarie pentru căsătoria care străbate, cu mare tact și mult șarm, anticamera iadului conjugal, de unde însă se zăresc toate celelalte “încăperi”, de la un deceniu la altul și de la o generație la alta. Un spectacol plin de culoare, adus în scenă de regizorul Mircea Cornișteanu, din distribuție făcând parte: Ileana Stana Ionescu, Ilinca Goia, Liviu Lucaci, Marius Rizea, Dragoș Stemate, Daniel Badale, Fulvia Folosea.

“Sinucigașul” de Nikolai Erdman, în regia lui Felix Alexa, va încheia turneul Naționalului bucureștean, în zilele de 27 și 28 septembrie. O comedie amară, un spectacol de o actualitate dureroasă despre criza unui om aflat pe valurile crizei societății. O piesă scrisă în plin totalitarism, un strigăt disperat pentru câștigarea dreptului la șoaptă. Alături de Dan Puric, în tolul titular, alte nume consacrate ale teatrului românesc: Costel Constantin, Adela Mărculescu, Ileana Olteanu, Marius Bodochi, Marius Manole, Tania Popa, Silviu Biriș, Florentina Țilea, Andrei Finți, Lamia Beligan, Rodica Ionescu, Mihai Călin, Tatiana Constantin, Vitalie Bichir.

Turneul “Teatru românesc la București și Chișinău” este cel mai amplu schimb cultural de până acum între două teatre naționale de limbă română, inițiativă culturală de anvergură susținută de Institutul Cultural Român.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest