Tururi ghidate în mai multe orașe, de Ziua Mondială Art Nouveau

Ziua Mondială Art Nouveau

Ziua Mondială Art Nouveau

Institutul Naţional al Patrimoniului organizează, de Ziua Mondială Art Nouveau, o serie de tururi ghidate gratuite în Constanţa, Târgu Mureş şi Timişoara, Oradea, precum şi o expoziţie de fotografie dedicată arhitecturii Art Nouveau din România, în foişorul grădinii Casei Universitarilor din Bucureşti.

Data de 10 iunie a fost aleasă pentru a marca Ziua Mondială Art Nouveau, fiind legată de aniversarea a doi arhitecţi reprezentativi pentru acest stil – Antoni Gaudi şi Odon Lechner

În Bucureşti, expoziţia de fotografie privind arhitectura Art Nouveau din România va fi organizată vineri şi sâmbătă şi va prezenta detalii de arhitectură specifice respectivului stil, care să ilustreze felul în care acesta s-a inspirat din natură, în dorinţa de a readuce în atenţia publicului o moştenire arhitecturală mai puţin cunoscută, care se regăseşte în câteva oraşe importante ale ţării.

Tururile ghidate vor prezenta arhitectura Art Nouveau din cele trei oraşe şi sunt gratuite, în limita locurilor disponibile. Participanţii vor avea ocazia să admire detaliile unor clădiri emblematice, să cunoască poveştile arhitecţilor ce le-au creat şi să aprofundeze caracteristicile regionale ale stilului, în diferitele sale expresii de pe teritoriul României.

Turul pietonal “Art Nouveau în Timişoara – Sfârşitul unei epoci” este organizat de către Tur de Arhitectură, cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România – Filiala Teritorială Timiş.

Cu traseul prin cartierele Fabric, Cetate şi Elisabetin, ghidul turului, arhitectul Victor Popovici, va prezenta contextul apariţiei stilului în Timişoara şi conexiunile sale cu Europa, o serie dintre clădirile reprezentative ale oraşului – fosta Bancă de Scont, Palatul Apelor, Palatul Marschall, Piaţa Alexandru Mocioni – şi o parte dintre reprezentanţii mişcării la nivel european şi mai ales local, precum László Székely, Martin Gemeinhardt sau Leopold Baumhorn.

Turul organizat la Târgu Mureş de către dr. Kálmán Attila, istoric şi profesor de istorie, este realizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Mureş şi al Muzeului Judeţean Mureş. Sunt prezentate clădiri emblematice din centrul oraşului, precum Palatul Culturii şi Palatul Prefecturii, opere ale unor arhitecţi reprezentativi pentru curentul Secession – Dezső Jakab şi Marcell Komor.

Turul va începe la ora 10,00 şi va dura două ore cu punct de întâlnire la Statuia Lupa Capitolină din faţa Palatului Prefecturii, Târgu Mureş.

La Constanţa, turul de arhitectură este organizat de Diana Slav, blogger la Constanţa Walking Tour / Constanţa La Pas, cu sprijinul Primăriei. Turul va avea în centru clădirea Cazinoului, proiectată la începutul secolului XX de arhitectul Daniel Renard, şi zona peninsulară.

Orădenii vor sărbători Ziua Mondială Art Nouveau, pe 10 iunie, sub genericul ‘Loisir şi companie’, atât în Casa Darvas La Roche, viitorul Muzeu Art Nouveau, unic în ţară, cât şi prin plimbări în centrul istoric al oraşului, cu ghidaj gratuit, a informat municipalitatea.

‘Un element central al evenimentului va fi apropierea de natură, interacţiunea omului cu formele de viaţă înconjurătoare. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră şi faună’, se arată într-un comunicat de presă transmis de Primăria Oradea.

Evenimentele dedicate sunt organizate de Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor, din subordinea Primăriei Oradea, la Casa Darvas, în grădina casei, dar şi în încăperile acesteia, cu caracter de divertisment, precum şi informare şi educaţie privind curentul Art Nouveau.

Sărbătoarea Art Nouveau de la Oradea este parte din proiectul internaţional ‘Protejarea şi promovarea sustenabilă a moştenirii Art Nouveau în Regiunea Dunării’ din cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea. Acest proiect a fost iniţiat de municipiul Oradea, este dezvoltat printr-un parteneriat între zece organizaţii din şapte ţări europene şi cuprinde o gamă variată de activităţi specifice.

10 iunie, Ziua Mondială Art Nouveau, a fost stabilită în 2013 pentru a celebra memoria a doi mari reprezentanţi ai stilului – Antonio Gaudi şi Ödön Lechner. Începând de atunci, la nivel mondial se organizează evenimente variate care readuc în atenţia publicului oamenii şi operele ce au marcat acest curent artistic, precum şi poveştile şi valorile patrimoniului Art Nouveau din Europa.

Curentul Art Nouveau a avut, pe teritoriul României, expresii diferite, motivate de realităţile politice şi culturale de la începutul secolului XX. De la Secessionul de factură Austro-Ungară din vestul ţării, la cel de inspiraţie maghiară din centrul Transilvaniei şi până la Art Nouveau-ul exuberant al Cazinoului din Constanţa, variaţiile stilistice regionale ale acestui curent artistic oferă ocazia descoperirii unui patrimoniu deosebit de bogat, din păcate puţin cunoscut şi apreciat de publicul larg.

Institutul Naţional al Patrimoniului, partener al proiectului european “Sustainable protection and promotion of Art Nouveau heritage în the Danube Region”, care se desfăşoară în perioada 2017 – 2019, având ca lider de proiect municipiul Oradea, organizează o primă serie de acţiuni cu scopul de a creşte nivelul de conştientizare şi de cunoştinţe despre patrimoniul Art Nouveau din România în rândul publicului.

Proiectul, din cadrul Programului de Cooperare Transnaţională Dunărea, îşi propune să întărească protecţia, conservarea, prezervarea şi promovarea patrimoniului material şi imaterial Art Nouveau în zonele urbane ale regiunii Dunării.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer