fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” (UNATC)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L.Caragiale'' (UNATC)

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” (UNATC)

Având în spate o istorie de 180 de ani, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” (UNATC) din București este astăzi instituția de învățământ superior care își asumă ca misiune fundamentală formarea de specialiști în domeniul artelor spectacolului și filmului, precum și în domenii conexe (mass-media, multimedia, management și marketing artistic și cultural, pedagogie artistică), la nivel universitar de licență, masterat și doctorat, ca universitate de cercetare avansată/creație artistică și educație în profil artistic și profesional de excelență.

Istoricul acestei instituții cuprinde câteva repere importante: în 1834 și-a început activitatea în București, în cadrul Școlii Filarmonice, prima facultate de teatru; în 1948 a fost înființată Facultatea de Regie din cadrul Institutului de Artă, care a reunit, timp de doi ani (1948-1950) întregul învățământ artistic din București;

în 1950 se înființează Institutul de Artă Cinematografică și Institutul de Teatru ”I.L.Caragiale”; în 1954 cele două institute se reunesc în Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, care va funcționa până în 1990 când se transformă în Academia de Teatru și Film (A.T.F.) — unica școală de tradiție în domeniul teatrului și filmului din România, cu rang universitar, recunoscută pe plan internațional; din anul 1998 Academia de Teatru și Film devine Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”, iar din 2001 — Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale”.

UNATC, are două facultăți: Facultatea de Teatru (prin care UNATC este membru titular al ELIA) și Facultatea de Film (prin care UNATC este membru titular al CILECT și GEECT).

Facultatea de Teatru dispune de trei săli de spectacol (săli atelier cu facilități de tehnică scenică) destinate prezentării publice a producțiilor de absolvire (licență și masterat) — sala Ion Cojar, sala Atelier, sala Ion Sava — , precum și alte spații, precum Clubul UNATC, care pot fi folosite pentru producții teatrale și alte evenimente. Biblioteca UNATC cuprinde volume și colecții de teoria și estetica teatrului de mare valoare, iar baza digitală de date, în continuă creștere, conține înregistrări ale unor spectacole românești și străine.

Festivitatea de acordare a premiilor Galei Absolvenților UNATC 2014

Facultatea de Film este dotată cu platouri de filmare, platou foto, bază aparatură, studio sunet, studio montaj, laborator montaj negativ, laborator foto, săli de proiecție, arhiva de filme realizate de studenții facultății de la înființarea ei până în prezent, Mediateca. Aproape toate numele importante ale cinematografiei românești au trecut prin această instituție, după cum amintește site-ul UNATC.

În 2012, anul când s-au comemorat 100 de ani de la moartea marelui dramaturg I.L. Caragiale (1852 — 1912), UNATC a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, ocazie cu care Primăria Municipiului București a înmânat rectorului UNATC, Adrian Titieni, Placheta orașului București, în semn de recunoștință pentru meritul deosebit în formarea generațiilor trecute și viitoare de artiști.

În fiecare an, pe 30 ianuarie, ziua în care s-a născut scriitorul I.L. Caragiale, patronul spiritual al universității, se sărbătorește ”Ziua UNATC”.

În 2014 Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” a sărbătorit atât ziua lui Caragiale cât și 60 de ani de la reunirea, în 1954, a celor două școli, de teatru și de film, sub titulatura Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”.

În cadrul acestei sărbători, profesorul universitar doctor Adina Nanu a primit titlul de Doctor Honoris Causa, numele său adăugându-se unei liste de însemnate personalități ale culturii românești care au primit acest titlu: Sanda Manu, Dina Cocea, Cătălina Buzoianu, Liviu Ciulei, Radu Beligan, Gheorghe Dinică, Mircea Albulescu, Marin Moraru, Victor Rebengiuc, Dumitru Carabăț, Olga Tudorache, Dan Pița, dar și internaționale: Roman Polanski, Krzysztof Zanussi, Peter Greenaway, Robert Wilson, Andrei Koncealovski, Terry Gilliam.

Ceremonia în cadrul căreia Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ''I.L.Caragiale'' a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului

Ceremonia în cadrul căreia Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” a primit o stea pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului

Dintre distincțiile internaționale acordate unor absolvenți ai UNATC amintim: ”Premiul pentru cel mai bun scenariu” la Festivalul de Film de la Cannes din 2012, câștigat de regizorul Cristian Mungiu pentru filmul “După dealuri”; ”Premiul pentru interpretare feminină”.

Festivalul de la Cannes 2012, obținut de Cosmina Stratan și Cristina Flutur, actrițele în rolurile principale din filmul ”După dealuri”; ”Premiul pentru cel mai bun film” la Festivalul de Film de la Berlin, obținut de regizorul Călin Peter Netzer și de producătorul Ada Solomon, în 2013, pentru filmul “Poziția copilului”; ”Premiul pentru cel mai bun actor” la Festivalul de Film de la Stockholm din 2010 câștigat de George Piștereanu, interpretul rolului principal din lungmetrajul “Eu când vreau să fluier, fluier”.

e-Cultura.info/Documentare: Ruxandra Bratu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest