fbpx

Valorificarea patrimoniului cultural oferă soluţii la provocările acutuale


Institutul Naţional al Patrimoniului

Institutul Naţional al Patrimoniului

Institutul Naţional al Patrimoniului (INP) consideră că valorificarea patrimoniului cultural poate oferi soluţii la provocările cu care statele şi Uniunea Europeană se confruntă în contextul provocărilor curente generate de pandemia COVID-19, respectiv de repornire şi reconstrucţie a societăţii şi economiei europene şi globale.

Poziţia INP survine semnării şi susţinerii, cu ocazia Zilei Europei, 9 mai, a manifestului elaborat de Alianţa Europeană a Patrimoniului (European Heritage Alliance).

Potrivit unui comunicat al INP, intitulat “Patrimoniul cultural – catalizator pentru viitorul Europei”, manifestul comunităţii profesionale din domeniu subliniază rolul central pe care cultura şi patrimoniul cultural îl pot avea în procesele de reconstrucţie – pe baze sustenabile şi incluzive – ale societăţilor europene imediat după depăşirea crizei sanitare.

“Ştim cât de urgente şi profunde sunt problemele cu care sectorul patrimoniului cultural se confruntă acum, în Europa şi în ţara noastră. Este cu atât mai important ca liderii noştri politici şi societatea să se ralieze mesajului european şi să recunoască acestui sector meritele şi rolul potenţial pe care-l poate avea în reclădirea reţelelor sociale şi economice atât de necesare pentru rezilienţa comunităţilor – fie ele locale, regionale sau internaţionale.”, se arată în comunicatul INP.

Manifestul Alianţei Europene a Patrimoniului trasează principalele modalităţi prin care sectorul patrimoniului cultural poate contribui la redresarea Europei şi solicită instituţiilor Uniunii să ofere acestuia un rol central în strategia pentru viitorul Europei.

Printre propunerile regăsite în manifest, asumate de INP, se numără: investiţia în patrimoniul cultural, o investiţie în sănătatea publică şi în calitatea vieţii cetăţenilor; valorificarea patrimoniului cultural digital, ce poate servi drept model şi punct de plecare pentru transformarea digitală – pe baze etice şi umaniste – a întregii societăţi; asumarea dimensiunii culturale a transformării “verzi” a societăţii în cadrul Pactului Ecologic European (European Green Deal); dezvoltarea investiţiilor în regenerarea prin patrimoniu a zonelor urbane şi rurale, care pot porni şi amplifica recuperarea socială şi economică a Europei, valorificarea patrimoniul cultural ca resursă şi parte integrantă a inovării turismului şi a regândirii sale pe baze mai durabile.

e-Cultura.info/ Autor: Daniel Popescu.

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie.

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Știri Externe   Știință   Interviu   Documentar   Festival   Personalități culturale   Actualitate culturală   Emisiuni

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.                                                                                                                                                  

 • Centrul de preferințe pentru confidențialitate

  carte