Varujan Vosganian este primul scriitor român care primește Premiul Europei Centrale Angelus – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – pentru romanul Cartea Șoaptelor.
In cadrul Galei care a avut loc la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, Varujan Vosganian a primit și premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”. ‘Cartea Soaptelo’r a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor. Iar traducătoarea volumului, Joanna Kornaś-Warwas, a câștigat premiul pentru cea mai bună traducere. Pentru Premiul Angelus au fost selectaţi în finală alţi şase scriitori, printre care și Cristian Teodorescu.
Centrale Angelus – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă -, pentru romanul „Cartea șoaptelor”.
Pentru acest premiu au fost selectaţi în finală alţi şase scriitori: Cristian Teodorescu, Maciej Hen, Anna Janko, Uładzimir Niaklajeu, Kristina Sabaliauskaitė și Alvydas Šlepikas.
De asemenea, în cadrul galei, Varujan Vosganian a primit și premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”. Autorul român a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor pentru romanul său „Cartea șoaptelor”.
Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska” a fost creat în 2013, în anul morţii poetei şi disidentei ruse şi preşedintă a juriului premiului Angelus. Anul trecut, distincţia a fost câştigată de Lucian Dan Teodorovici, pentru romanul „Matei Brunul”.
Totodată, traducătoarea volumului „Cartea șoaptelor” („Księga szeptów„, în polonă), Joanna Kornaś-Warwas, a câștigat premiul pentru cea mai bună traducere
De la prima ediţie a premiului Angelus, în 2006, câştigătorii acestei distincţii au fost Jurij Andruchowycz (Ucraina, 2006), Martin Pollack (Austria, 2007), Péter Esterházy (Ungaria, 2008), Josef Škvorecky (Cehia, 2009), György Spiró (Ungaria, 2010), Svetlana Aleksievici (Belarus, 2011), Miljenko Jergović (Croaţia, 2012), Oksana Zabuzhko (Ucraina, 2013) şi Pavol Rankov (Slovacia, 2014), Serhij Żadan (Ucraina, 2015).
e-Cultura.info
Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER