fbpx

Varujan Vosganian recompensat cu Premiul Europei Centrale Angelus

Varujan Vosganian recompensat cu Premiul Europei Centrale Angelus

Varujan Vosganian recompensat cu Premiul Europei Centrale Angelus

Varujan Vosganian este primul scriitor român care primește Premiul Europei Centrale Angelus – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă – pentru romanul Cartea Șoaptelor.

In cadrul Galei care a avut loc la Teatrul Muzical Capitol din Wrocław, Varujan Vosganian a primit și premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”. ‘Cartea Soaptelo’r a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor. Iar traducătoarea volumului, Joanna Kornaś-Warwas, a câștigat premiul pentru cea mai bună traducere. Pentru Premiul Angelus au fost selectaţi în finală alţi şase scriitori, printre care și Cristian Teodorescu.

Centrale Angelus – cea mai importantă distincţie în domeniul creaţiei de proză pentru un volum tradus în limba polonă -, pentru romanul „Cartea șoaptelor”.

Pentru acest premiu au fost selectaţi în finală alţi şase scriitori: Cristian Teodorescu, Maciej Hen, Anna Janko, Uładzimir Niaklajeu, Kristina Sabaliauskaitė și Alvydas Šlepikas.

De asemenea, în cadrul galei, Varujan Vosganian a primit și premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska”. Autorul român a primit cele mai multe voturi din partea cititorilor pentru romanul său „Cartea șoaptelor”.

Premiul special al cititorilor „Natalia Gorbaniewska” a fost creat în 2013, în anul morţii poetei şi disidentei ruse şi preşedintă a juriului premiului Angelus. Anul trecut, distincţia a fost câştigată de Lucian Dan Teodorovici, pentru romanul „Matei Brunul”.

Totodată, traducătoarea volumului „Cartea șoaptelor” („Księga szeptów„, în polonă), Joanna Kornaś-Warwas, a câștigat premiul pentru cea mai bună traducere

De la prima ediţie a premiului Angelus, în 2006, câştigătorii acestei distincţii au fost Jurij Andruchowycz (Ucraina, 2006), Martin Pollack (Austria, 2007), Péter Esterházy (Ungaria, 2008), Josef Škvorecky (Cehia, 2009), György Spiró (Ungaria, 2010), Svetlana Aleksievici (Belarus, 2011), Miljenko Jergović (Croaţia, 2012), Oksana Zabuzhko (Ucraina, 2013) şi Pavol Rankov (Slovacia, 2014), Serhij Żadan (Ucraina, 2015).

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.