fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Virgil Niţulescu: Am dat în judecată Ministerul Culturii

Virgil Nițulescu

Virgil Nițulescu

Directorul Muzeului Ţăranului Român din Bucureşti, Virgil Niţulescu, a dat în judecată Ministerul Culturii (MC) pentru a solicita reevaluarea sa ca manager pentru anul 2013, în contextul în care a primit nota 7,07 în urma evaluării, relatează Mediafax

“În luna decembrie, am fost evaluat, comisia care m-a evaluat, din punctul meu de vedere, a fost absolut nedreaptă cu evaluarea. Am primit pentru anul 2013 nota 7,07, o notă care, cred eu, pentru orice om care cunoaşte cât de cât Muzeul Naţional al Ţăranului Român, nu poate să reflecte modul în care a funcţionat această instituţie în 2013. Am solicitat printr-o plângere prealabilă ministerului să mă reevalueze pentru anul 2013 şi o să aştept un răspuns formal, prin avocat, al ministerului în legătură cu această problemă”, a spus Virgil Niţulescu.

El a precizat că a dat în judecată Ministerul Culturii pentru a fi reevaluat, precizând “că dorinţa unora de a-l elibera din funcţie nu s-a finalizat”. “Pentru mine, această notă de 7,07 reprezintă, o spun foarte apăsat, o insultă la adresa instituţiei, care este una dintre cele valoaroase instituţii muzeale din România, indiferent cine ar conduce-o”, a completat Niţulescu.

Directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român a declarat că evaluarea s-a realizat în luna decembrie 2014, precizând că a trimis raportul său de activitate pentru anul 2013 în termen, la începutul anului 2014. “Probabil ministerul nu a avut timp, nu a găsit oamenii suficienţi de obedienţi să accepte acest joc. Cert este că evaluarea mea a avut loc în luna decembrie (când portofoliul Ministerului Culturii era deţinut de Hegedüs Csilla, n.r.)”, a mai spus Niţulescu.

Virgil Niţulescu deţine în continuare funcţia de director al Muzeului Naţional al Ţăranului Român, având în vedere că Hegedüs Csilla şi-a pierdut calitatea de ministru al Culturii înainte de a semna ordinul de eliberare din funcţie.

Pe de altă parte, potrivit Monitorului Oficial din data de 30 decembrie 2014, legislaţia privind managementul instituţiilor publice de cultură (legea 185/2014 privind aprobarea OUG 68/2013 pentru modificarea şi completarea OUG 189/2008 privind managementul instituţiilor publice de cultură) a fost modificată. Astfel, articolul 45 a fost modificat şi prevede că autoritatea are obligaţia să organizeze concurs de management, printre altele, dacă rezultatul evaluării anuale sau periodice a managerului este sub nota 7 (înainte fiind 8, n.r.), legea neputând fi aplicată retroactiv.

Virgil Niţulescu, preşedintele Comitetului Naţional Român al Consiliului Internaţional al Muzeelor (ICOM), este director al Muzeului Ţăranului Român din mai 2010.

Muzeul Ţăranului Român din Capitală a fost înfiinţat în anul 1906, în baza unui Decret Regal semnat de Regele Carol I, sub denumirea de Muzeul de Etnografie, de Artă Naţională, Artă Decorativă şi Artă Industrială, potrivit site-ului instituţiei. Mihail Vlădescu, ministrul Cultelor din acea vreme, l-a numit pe Alexandru Tzigara-Samurcaş director al acestui muzeu, care a funcţionat pe locul fostei monetării a statului până în 1912, când se pune piatra de temelie a ceea ce avea să devină clădirea “neoromânească” a Muzeului de la Şosea – cum îl vor alinta multă vreme bucureştenii.

Cel desemnat pentru întocmirea proiectului şi conducerea lucrărilor a fost arhitectul Nicolae Ghica-Budeşti, strălucit reprezentant al şcolii autohtone de arhitectură care, potrivit opţiunii muzeologice a etnografului şi directorului Alexandru Tzigara-Samurcaş, trebuia să înalţe “un palat al artei pământene”, dispus sub forma incintelor de tip monastic.

După 29 de ani, la capătul unor nesfârşite întreruperi, va fi finalizat, în 1941, luând înfăţişarea actualului monument de arhitectură, sediul Muzeului Ţăranului Român.

Pe 15 februarie 1990, ministrul Culturii de atunci, Andrei Pleşu, face un nou act întemeietor, numindu-l pe pictorul Horia Bernea director al nou (re)înfiinţatului Muzeu al Ţăranului Român. În anul 1996, muzeul a primit trofeul EMYA – European Museum of the Year Award.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest