Vlad Zamfirescu

Actorul Vlad Zamfirescu

Actorul Vlad Zamfirescu

Actorul născut de mărţişor, pe 1 martie 1974, la Tîrgu Mureş, teatrul nu înseamnă simularea vieţii, ci căutarea permanentă a adevărului, în toate formele sale. Scena este un spaţiu de învăţare continuă, de manifestare a libertăţii interioare, iar artificiile de expresivitate studiată nu-şi au locul atunci când misiunea ta este de a găsi cel mai scurt drum spre celălalt.

Se descrie ca fiind un artist încăpăţânat, care caută adevărul transformărilor sale. Asta se simte în versatilitatea personajelor lui, care nu sunt simple măşti, ci realităţi interiorizate, asumate şi mărturisite scenic cu cel mai mare firesc.

În Bucureşti s-a mutat la 14 ani, iar în 1997 a absolvit ca Şef de promoţie Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, clasa Ion Cojar. Întâlnirea cu acesta a marcat o etapă fundamentală a evoluţiei sale ca actor, configurându-i viziunea despre teatru, despre autenticitate, despre datoria actorilor de a fi cinstiţi cu publicul şi cu ei înşişi, de a munci riguros şi de a-şi apăra valorile.

 Din 1998, e angajat al teatrului Lucia Sturza Bulandra din Bucureşti dar colaborează cu teatrul Act şi Nottara din Bucureşti, cu Teatrul Naţional din Cluj Napoca şi cu teatrul George Ciprian din Buzău.

Din 2005, e preşedintele companiei culturale Catharsis. În 2004, a primit premiul special al juriului Festivalului de Teatru Contemporan de la Braşov pentru rolul John din piesa “Bash. O trilogie contemporană” a lui Neil LaBute şi, un an mai târziu, UNITER-ul i-a acordat premiul de debut pentru rolul Frederick din “Pelicanul” lui August Strindberg.

Colaborarea din 2001, la Teatrul ACT, cu regizorul Vlad Massaci în spectacolul Bash. O trilogie contemporană de Neil LaBute, l-a apropiat de o formulă de teatru în care se simte foarte confortabil şi care implică apropierea de spectator şi desfiinţarea graniţelor convenţionale dintre scenă şi sală.

Bazându-se foarte mult pe fler, Vlad Zamfirescu a ales să joace doar în spectacole care să comunice, lucrând alături de artişti-prieteni, care să-i împărtăşească viziunea. Tocmai de aceea a înfiinţat Teatrul Catharsis, o asociaţie culturală „născută din nevoia de a face teatru” şi de a promova arta contemporană de calitate.

În căutarea armoniei, pe care şi-o doreşte în arta şi în viaţa lui personală, a continuat să se implice în proiecte variate, de care s-a simţit reprezentat: Forma lucrurilor de Neil LaBute, regia: Vlad Massaci, rolul Adam, Teatrul Act (2004); American Buffalo de David Mamet, regia: Cristi Juncu, rolul Teach, Teatrul Act şi Asociaţia Catharsis (2005); Triumful dragostei de Pierre Marivaux, regia: Alexandru Darie, rolul Dimas, Teatrul Bulandra (2005), Dumnezeul de a doua zi, de Mimi Brănescu, regia: Claudiu Goga, rolul El, Teatrul Act (2009); Nişte fete de Neil LaBute, regia: Cristi Juncu, rolul Guy, Asociaţia Catharsis şi Teatrul George Ciprian, Buzău (2010); Helter Skelter de Neil LaBute, regia: Cristi Juncu, Teatrul Tony Bulandra, Târgovişte (2011); XXL de Neil LaBute, regia: Cristi Juncu, rolul Carter, Asociaţia Catharsis, Teatrul Act şi Teatrul George Ciprian, Buzău (2011);Iluzii de Ivan Vârâpaev, regia: Cristi Juncu, rolul Bărbatul 1, Teatrul Act şi Asociaţia Catharsis (2012); Acasă la tata de Mimi Brănescu, regia: Vlad Massaci, rolul Robert, Teatrul de Comedie (2013).

Pe lângă aceste titluri, Vlad a mai putut fi văzut pe scenă în piese precum “Şase personaje în căutarea unui autor”, de Luigi Pirandello, “D-ale Carnavalului”, “O scrisoare pierdută” şi “O noapte furtunoasă” de I.L. Caragiale, “Regele Lear” şi “Hamlet” de W. Shakespeare, “Forma lucrurilor” şi “Nişte fete” de acelaşi Neil LaBute sau “American Buffalo” de David Mamet. Pe micul ecran, Vald Zamfirescu a apărut, printre altele, în filmul “Lumina”, în regia lui Gheorghe Preda. La cinema, pe lângă “Restul e tăcere”, în regia lui Nae Caranfil, unde scurta sa apariţie în rolul Nutzu Ferfide a reuşit să fure filmul, Vlad a putut fi văzut în “Stare de fapt”, în regia lui Stere Gulea, “Italiencele”, în regia lui Napoleon Helmis şi “Orient Expres”, în regia lui Sergiu Nicolaescu.

“Nu face nimic din ce nu e necesar”, “Nu uita de tine”, “Personajul eşti tu”, “Nu-ţi lăsa la o parte părerile, gândurile” – sunt doar o parte dintre îndemnurile profesorului Ion Cojar, unul dintre mentorii lui Vlad Zamfirescu, alături de Cătălin Naum, Gelu Colceag, Cătălina Buzoianu şi alţi artişti pe care îi admiră necondiţionat şi în preajma cărora mărturiseşte că este ca un “burete”.

În această stagiune, la Teatrul Nottara, Vlad Zamfirescu poate fi descoperit în două roluri de excepţie: Joni, sarcasticul şi întrucâtva psihoticul moderator TV din Panică, de Mika Myllyaho, în regia lui Theodor-Cristian Popescu, şi teribilul Valene, colecţionarul de “statue”, din Vestul Singuratic, de Martin Mcdonagh, în regia lui Cristi Juncu, un contre-emploi fantastic care răstoarnă toate preconcepţiile.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.