fbpx

                                                                             pictogramae

Vladimir Găitan

Actorul Vladimir Găitan

Actorul Vladimir Găitan

Vladimir Găitan s-a născut pe 2 februarie 1947, la Suceava devenind unul dintre cei mai solicitați actori din istoria cinematografiei românești.

Înainte de a se înscrie la Facultatea de Teatru și Artă Cinematografică, actorul a vrut să devină geolog, însă a picat examenul de admitere. Apoi, un actor din Suceava, Radu Iscuș, i-a îndrumat pașii spre teatru, cu toate că nu știa să recite nici o poezie.

A absolvit cursurile Institutului de Teatru și Artă Cinematografică, în 1970, la clasa prof. George Carabin si Elena Negreanu. Debutul său în film a fost a fulminant! S-a produs încă de pe vremea când era student, cu rolul Ripu, din „Reconstituirea”, în regia lui Lucian Pintilie.

Dupa Revolutie, Vladimir Găitan a fost implicat în managementul instituțiilor culturale, fiind pentru perioade scurte director general la România Film și director la Teatrul Nottara dar, a ramas fidel scenei Teatrului de Comedie, unde joacă si în prezent, inclusiv alaturi de fiica sa, actrița Gloria Găitan.

Actorul a fost decorat la 13 decembrie 2002 cu Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, alături de alți actori, „Pentru devotamentul și harul artistic puse în slujba teatrului romanesc, cu prilejul împlinirii unui veac și jumătate de existență a Teatrului Național din București” 

Filmografie

  • Reconstituirea (1968) – Ripu
  • Întoarcerea lui Magellan (1974) – Bucur
  • Zile Fierbinți (1975) – ing. Andrei Jercan
  • Accident(1977) – lt. Ștefan Vlahu
  • Pentru Patrie (1978) – sublt. Artur Hartell
  • Nea Mărin miliardar (1979) – comandantul aeronavei
  • Mihail, câine de circ (1979) – polițist
  • Ulima noapte de dragoste (1980) – Tudor Gheorghiu
  • Duelul(1981)
  • Întâlnirea (1982) – Petre
  • Cucerirea Angliei (1982)
  • Zbor periculos (1984)
  • Secretul lui Nemesis (1987)
  • Francois Villon – Poetul vagabond  (1987)
  • Mircea (1989)
  • Coroana de foc (1990)
  • Începutul adevarului(Oglinda) (1994)
  • “15” (2005)
  • Supraviețuitorul(2008) – Goldberg
  • Moștenirea (Serial TV) (2010-2011) – Profesorul Toma
  • Poker(2010)
  • State de România (Serial TV) (2009-2010) – Profesorul Toma
  • Regina (Serial TV) (2008-2009)
  • Inimă de țigan (Serial TV) (2007-2008) – Profesorul Toma
  • Margo (2006) – Tatăl
  • Daria, iubirea mea (Serial TV) (2006)
  • Femeia visurilor (2005) – Oculistul
  • Căsătorie imposibilă (Serial TV) (2000)
  • Roberta (Serial TV) (2000)
  • Triunghiul Morții (1999)
  • Omul zilei (1997)
  • Noi, cei din linia intai (1986) – Lt Bodnarenko
  • Întunecare (1985)
  • Der mann mit dem ring im Ohr (1984)
  • Șantaj (1981)
  • La răscrucea marilor furtuni (1980)
  • Vlad Țepes (1979)
  • Din nou împreuna (1978)
  • Razboiul Independentei (Serial TV) (1977) – Subloc. Arthur Hartell
  • Pe aici nu se trece (1975) – Elev ofiter Petru
  • Săgeata căpitanului Ion (1972)
  • Urmărirea (TV) (1971)
  • Așteptarea (1970)
  • Căldura (1969)

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest
                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                             
Versiunea: mobil  |  computer