fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Volume despre magie și ritualuri în satele din Sălaj, lansate de etnologul Camelia Burghele

Volume despre magie și ritualuri în satele din Sălaj

OVolume despre magie și ritualuri în satele din Sălaj

Patru volume axate pe studiul satelor din Sălaj și a culturii tradiționale cu specificitatea sa locală din perspective magico-rituale de raportare a omului la divin, dar și privind mecanismele de construire a identității locale, scrise de doctorul în etnologie Camelia Burghele, cercetător științific la Muzeul Județean de Istorie și Artă din Zalău, au fost lansate la Zalău.

Cărțile fac parte dintr-un proiect editorial mai amplu, în care au văzut lumina tiparului alte patru volume, editate în colaborare cu Editura Caiete Silvane din Zalău și Editura Etnologică din București, cu sprijinul financiar de Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și al unei companii multinaționale locale.

Volumele lansate sunt: Volumul V — Manipularea destinului. În numele magiei terapeutice: vechi credințe din Sălaj; Volumul VI — De la sănătate la boală și înapoi. Descântec, rugăciune și leac în satul sălăjean; Volumul VII — Satul timpului, timpul satului. Modele sălăjene de construire a identității locale și Volumul VIII — Povești și povestitori. Ferestre deschise către memoria satului sălăjean.

“Spre deosebire de alți folcloriști sălăjeni, care au depus eforturi pentru culegerea unor texte de folclor literar, mai ales poetic, Camelia Burghele cercetează terenul din perspectiva mentalităților, a comportamentelor omului în diferite împrejurări ale vieții, a vârstelor și ocupațiilor, a trecutului, prezentului și viitorului, a identității naționale, a femeii și a bărbatului, a bucuriei și tristeții omului de azi, oferindu-ne pasionante povești trăite. (…) Textele Cameliei Burghele dovedesc bucuria și entuziasmul de a fi etnograf în România secolului al XXI-lea și încadrează Sălajul în cultura națională și internațională”, apreciază profesorul Ioan Taloș, de la Universitatea din Köln, în prefața unuia dintre volume.

Cele patru volume nou apărute continuă studiul satelor sălăjene și a culturii tradiționale cu specificitatea sa locală, focalizându-se de această dată pe perspectivele magico-rituale de raportare a omului la divin, cu susținerea unor scenarii concrete, din teren: descântece terapeutice, credințe magico-rituale, leacuri vechi, dar și pe mecanismele de construire a identității locale, de asemenea, cu studii de caz aplicate pe comunități sălăjene. În plus, volumul VIII oferă o deschidere de antropologie vizuală, prin atașarea unui album cu fotografii reprezentative din satele Sălajului.

“Aș vrea să vă spun doar atât: dorința mea cea mare este ca aceste cărți — opt și dacă mă ajută Dumnezeu, zece din această serie a satelor sălăjene și poveștile lor să se găsească în bibliotecile celor care iubesc cultură și când cineva va vrea să vorbească despre satele sălăjene, să spună răspicat: Nu putem să face acest lucru fără să o cităm și pe doamna Burghele, pentru că nu putem trece cu vederea aceste volume. Iertați-mi vă rog că nu am fost modestă”, a declarat, la festivitate de lansare Camelia Burghele, citată de Agerpres.

Camelia Burghele este un etnolog specializat în terapii tradiționale și în dinamica proceselor culturale din satele românești tradiționale, fiind cercetător la Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău. Are publicate o serie de articole și volume circumscrise acestor teme de cercetare: ‘În numele magiei terapeutice’; ‘Cămașa ciumei’; ‘Repere de cultură tradițională sălăjeană’; ‘7 zile în țara Silvaniei’; ‘La nuntă în satele sălăjene’.

În 2013 ea a finalizat studiile postdoctorale la Școala Postdoctorală a Academiei Române, publicând ca lucrare de cercetare volumul “Asumarea identității culturale în comunitățile românești din Maramureșul ucrainian (Transcarpatia, Ucraina), conservare și / sau dinamică socio-culturală în context european”.

e-Cultura.info/ Autor: Sebastian Olaru


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest