fbpx

                                                                             pictogramae

Volumul-album autobiografic al regizorului Alexander Hausvater “Ce dacă”, lansat la Bookfest

Volumul-album autobiografic al regizorului Alexander Hausvater

Volumul-album autobiografic al regizorului Alexander Hausvater “Ce dacă”

Volumul-album autobiografic “Ce dacă” al regizorului Alexander Hausvater a fost lansat joi, la Bookfest, la standul editurii Integral.

“Volumul ‘Ce dacă’, apărut la editura Integral, este povestea copilăriei predată de cunoscutul regizor și om de teatru Alexander Hausvater.

Paginile sunt secvențe din copilăria de atunci, fragmente din copilăria trăită în România, țara pe care o părăsește la vârsta de 10 ani. Totodată, volumul este un jurnal al unei călătorii inițiative în țara de adopție, redând procesul dificil de adaptare, de maturizare la o nume nouă, necunoscută, de neînțeles. Lectura acestui volum recompune pentru cititor cadrul simbolic al operei de mai târziu a lui Hausvater. Povestirile din ‘Ce dacă’ sunt un prim cod de descifrare a universului suprarealist pe care regizorul la adus pe scenă”, a declarat Krizbai Bela în scrisoarea citită de Costel Postolache.

Poeta Nora Iuga, care semnează prefața și postfața volumului, alături de Vasile Dâncu, a spus că titlul cărții este “unul riscant” care “poate duce pe mai multe piste”.

“E interesant că povestirea din această carte, care poartă chiar numele ‘Ce dacă’, ne explică, de fapt, ce a vrut să ne spună autorul cu acest ‘Ce dacă’, un gând extraordinar de generos și de profund uman care traversează întreaga carte. (…) Cartea este împănată de povestiri pe care le povestește un copil care trece și prin perioada pubertății, adică exact acea perioadă de formare în care încolțesc sentimentele noastre, talentele noastre, gusturile noastre, preferințele noastre, păcatele și, bineînțeles, virtuțile noastre”, a mărturisit Nora Iuga.

Alexander Hausvater a spus că în paginile acestei cărți “s-a dezbrăcat” pentru a arăta cititorilor ce s-a întâmplat în copilăria sa.

“În teatrul românesc sunt blamat că dezbrac actorii. Ei bine, aici m-am dezbrăcat eu. O viață întreagă te ascunzi în spatele actorilor, în spatele unui autor, a unui concept, aici menționez personaje ca mama, tata, mătușa, unchiul, personaje care sunt cu astrele și cu Dumnezeu”, a mărturisit Hausvater.

Autorul a precizat că volumul este este “o carte de mici gândiri, mici incidente”, dar că este “gândită de un teatru care înseamnă acțiune, înseamnă dramatism și înseamnă poveste”.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer