Volumul “Bucureștiul meu” – 19 povești personale despre Capitală

Volumul

Volumul “Bucureștiul meu”

Volumul “Bucureștiul meu”, reunește 19 povești personale despre Capitală scrise de autori precum Mircea Cărtărescu, Ioana Pârvulescu, Adriana Bittel, Neagu Djuvara și Radu Paraschivescu şi coordonată de Gabriela Tabacu, este, potrivit acesteia, este o “obligație” față de Bucureștiul care doar datorită “unui noroc absolut” a rămas în picioare, după valuri de demolări.

Cartea analizează Bucureștiul din trecut și cel din prezent, Bucureștiul cu nume uimitoare de străzi — analizate de Andrei Pleșu în capitolul “Bucureștiul neiubit”—Bucureștiul mahalalelor, al tramvaielor ce se întretaie haotic, al cartierelor și al centrului cu nostalgii istorice.

“Bucureștiul a rămas în picioare în anii ’90, având doar o cicatrice imensă — Uranus, datorită unui noroc absolut (…) Am rămas oarecum cu obsesia asta că avem niște obligații față de oraș, iar cartea este o plată”, a declarat, la lansarea de la Humanitas Cișmigiu, coordonatoarea volumului.

Tatiana Niculescu Bran a spus că “Bucureștiu meu” este o carte ghid, fie că este vorba de un ghid sentimental sau de un ghid turistic. “Este un ghid de toate felurile al Bucureștiului nostru al tuturor”, a spus ea.

Monica Pillat a mărturisit, la evenimentul de lansare că, în volum, ea evocă Bucureștiul copilăriei sale, de pe Strada Ion Țăranu din cartierul Uranus, un oraș al nostalgiei dar și străbătut de spectrul Securității, care îi supraveghea familia.

Volumul de peste 300 de pagini este ilustrat cu fotografii de arhivă ce documentează atât elegantul oraș interbelic cât și demolările ori uriașele șantiere de construcție din perioada comunistă, alimentarele și blocurile uriașe ale “Epocii de Aur”.

Pentru unii din autorii volumului colectiv, “Bucureștiul meu” a însemnat și premiere: Dan Petrescu, aviator și inginer constructor, a debutat în proză cu textul său din această antologie — “O plimbare prin Cotroceni” iar Andrei Crăciun a experimentat primul său text refuzat editorial — o primă variantă a prozei “La noi, în mahala”.

Cartea este structurată în cinci părți: “Deslușirea unei istorii”, “Prolog”, “Privind înapoi”, “Schițe din mers” și “Palimpsest”.

Mircea Cărtărescu, prezent în antologie cu textul “Bucureștiul meu” a amintit, la lansare, că, pentru el, orașul în care s-a născut și în care s-a maturizat nu poate fi clasificat de el ca fiind “frumos” sau “urât” ci este, pur și simplu, orașul “lui”.

“Întrebarea dacă Bucureștiul este un oraș frumos sau urât este cu totul irelevantă. Pentru mine nu are niciun fel de relevanță. Pentru mine, orașul București este în afara ideii de frumusețe sau în afara ideii de valoare. El este. El este realitatea mea (…) Nimeni nu se întreabă dacă mama este frumoasă sau urâtă. Nu există această discuție. Mama nu trebuie să fie frumoasă sau urâtă. Ea este, ea există”, a declarat Mircea Cărtărescu, în cadrul evenimentului de lansare. “Bucureștiul este Bucureștiul meu. Niciun alt loc din lume nu este al meu”, a subliniat autorul.

e-Cultura.info / Autor: Oana Ghiță


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.