Volumul ,,Cu tandreţe maximă”, de George Stanca, Lansat la Târgul Internațional de Carte și Muzica

Volumul ,,Cu tandreţe maximă”, de George Stanca, Lansat la Târgul Internațional de Carte și Muzica

George Stanca

George Stanca

Târgul Internaţional de Carte şi Muzică Braşov a prilejuit cititorilor o întâlnire cu poetul şi publicistul George Stanca. Momentul a fost unul deosebit, pentru că George Stanca şi-a lansat volumul ,,Cu tandreţe maximă”, volum care poate fi achiziţionat de la standul ,,Libris”.

,,Prima mea carte s-a numit Tandreţe maximă, iar acum am adăugat două litere la titlu, aşa încât volumul se intitulează Cu tandreţe maximă. Este o dedicaţie şi, de fapă, o evocare a vieţii mele, pentru că în toată viaţa mea de poet, majoritară a fost poezia mea de dragoste. Eu nu prea am scris poezii patriotice, decât inverse. Am poezii patriotice aici, dar patriotismul se străvede în durerea românului de astăzi, deci nu sunt deloc explicite, nu sunt nici eminesciene, nici păunesciene, aşa cum ne-am obişnuit în dulcele stil clasic. În poezia mea este omniprezent eternul feminin şi, mai ales acum, la vârsta senectuţii, descopăr din ce în ce mai mult, din alte puncte de vedere decât cele fizice, femeia cu F mare. E altceva, sunt într-o altă etapă a vieţii”, a subliniat George Stanca.

Târgul Internațional de Carte și Muzică Brașov 2015

PUBLICITATE

În cadrul lansării, George Stanca a avertizat auditoriul : ,,Este o carte care, după părerea mea, are o miză terminală, fiind o antologie a poeziei dintr-o viaţă întreagă. Cartea este voluminoasă şi, mai în glumă mai în serios, ţinând cont şi de vârsta mea, arată ca o piatră funerară, dar e veselă. Dealtfel, pe copertă sunt fotografiile mele, din armată, apoi de când m-a dat Adrian Păunescu afară, ziua eliberării mele de sub jugul păuneascian, omul faţă de care am rămas, totuşi prieten. Dealtfel, la Adrian Păunescu funcţiona un principiu, acela potrivit căruia trebuia să-i fi prieten, nicidecum subaltern. Dacă erai prieten, nu mai erai apoi, când deveneai subalternul lui. Cartea cuprinde activitatea mea poetică, uneori realizată prea didacticist, prea în detaliu. Cineva chiar a spus despre acestă carte că lipseşte poza mea de la grădiniţă…Era, cât pe ce să o pun…Aici este şi o antologie a vieţii mele şi de aceea, îi mulţumesc soţiei mele, pentru eforturile şi îndemnurile, pe care mi le-a făcut, să scot această carte”.

George Stanca s-a născut în anul 1947, la Buftea. Viaţa sa în sine pare un roman spectaculos. A avut parte de o biografie, care aminteşte pe undeva, de destinele teribile ale valului de artişti, din anii 50-60. A fost şi inginer şi solist vocal, a lucrat şi pe şantier, ca inginer şi în proiectare. Mai presus de orice însă şi-a construit o carieră artistică. Câtevadin reperele vieţii lui Geoge Stanca : 1954-1961 Absolvent al școlii primare din Giulești Sârbi, cartier aflat la marginea Bucureştiului raion Gheorghe Gheorghiu Dej București. Primele încercări literare se adresează revistelor „Cravata roșie”, „Luminiţa și încercările lui de a-și publica versurile; 1961-1965 Liceul Doamna Stanca din București; 1965-1973 Absolvent al Institutului de Construcţii, obținând diploma de inginer. În timpul studenției a fost solistul vocal al formației rock Odeon; 1971 Debut ca publicist în revista ,,Săptămâna” lui Barbu, fiind titular al unei rubrici de muzică pop-rock-ușoară și devenind „comentator muzical” cum îi plăcea să se numească, nu cronicar; 1972 Colaborează la Săptămâna lui Barbu; 1971-1972 Colaborator ,,Contemporanul”şi„Scînteia Tineretului”; 1973-1975 Redactor „Flacăra”, membru fondator alături de Adrian Păunescu și Dorin Tudoran, secretar muzical al Cenaclului Flacăra și reporter. A condus și realizat pagina de „muzică tânără”.

CITEȘTE ȘI  Turneul poetul irlandez Neil McCarthy, în România

e-Cultura.info/ Autor: Dorin Dușa

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Tweet about this on TwitterShare on FacebookShare on Google+Share on LinkedInEmail this to someonePrint this page

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

RĂMÂI CONECTAT

DESPRE NOI

CATEGORII

AGENȚII DE PRESĂ PARTENERE
                                                                                                                                        

                  Conținutul website-ului este destinat exclusiv informării publice. Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale.
         Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                                                     
 e-cultura.info © 2013 - 2018                                                                                                                           Variantă Desktop                         Variantă Mobil                                                 
                                                                                                                                               
Du-mă sus