Volumul “Marin Preda în arhivele Securității”, disponibil în curând

Scriitorul Marin Preda

Scriitorul Marin Preda

Volumul “Marin Preda în arhivele Securității”, care prezintă dosarul de securitate al marelui scriitor, va apărea în curând la Editura Fundației Naționale pentru Știință și Artă (FNSA).

Criticul Eugen Simion, președintele FNSA, a precizat miercuri că amplul volum reunește circa 500 de pagini de documente care atestă faptul că părintele “Moromeților” era urmărit zi și noapte, inclusiv în camera conjugală.

“Să vezi ce-i acolo, de-nebunești. (…) Și în dormitor, dragă. Luni întregi, ani întregi îl urmăreau tot ce face, ce vorbește cu nevastă-sa. Omul ăsta a fost urmărit toată viața lui. Noi nici n-am știut. Se temeau de el și îl înregistrau zi și noapte”, a spus Simion.

Criticul a admis că printre numele care l-ar fi turnat pe autorul “Vieții ca o pradă” la Securitate s-ar număra Mircea Ciobanu și Ion Caraion.

“Domn’le, toți au turnat de acolo de la editură (n.r. — Editura Cartea Românească, pe care Marin Preda a condus-o în perioada 1970 — 1980). (…) Sunt câțiva pe care eu i-am ghicit: Mircea Ciobanu, de pildă, sau Caraion. E o listă întreagă. Sunt 20 de nume”, a mai spus Eugen Simon, menționând că realizatorul volumului nu a dorit să dea lista de nume a celor care l-ar fi turnat pe “monșer”.

Lucrarea este realizată de Ioana Diaconescu, având o prefață semnată de Eugen Simion.

*** Prin proporțiile și unicitatea creației sale epice, Marin Preda este unul dintre “clasicii” literaturii române contemporane.

A publicat povestiri, nuvele și numeroase articole în ziare și reviste ca “Timpul”, “Vremea”, “Evenimentul zilei”, “Tinerețea”, “Contemporanul”, “Lumea”, “Revista literară”. Editorial, a debutat cu volumul de nuvele “Întâlnirea din pământuri” (1948), carte care a adus o viziune distinct proprie asupra lumii rurale, anunțând nașterea unui mare prozator. Au urmat apoi nuvelele “Ana Roșculeț” (1949), “Desfășurarea” (1952, Premiul de Stat), “Ferestre întunecate” (1956), “Îndrăzneala” (1959), “Friguri” (1963); romanele “Moromeții” (I-II, 1955-1967, Premiul de Stat în 1955) — considerat operă fundamentală a literaturii românești postbelice, “Risipitorii” (1962), “Intrusul” (1968, Premiul Asociației Scriitorilor din București), “Marele singuratic” (1971, Premiul pentru proză al Uniunii Scriitorilor), “Delirul” (1975), “Cel mai iubit dintre pământeni” (I-III, 1980) — ultima operă a scriitorului; eseurile și confesiunile din “Imposibila întoarcere” (1971, Premiul Asociației Scriitorilor din București) și “Viața ca o pradă” (1977, Premiul pentru publicistică al Uniunii Scriitorilor); drama în trei acte “Martin Bormann” (1968).

Unele dintre romanele sale au fost traduse în limbile franceză (“Marele singuratic”, în 1975) și suedeză (“Intrusul”, în 1976).

Scriitorul a tradus, singur sau în colaborare, din Albert Camus (romanele Străinul”, “Ciuma”), F.M. Dostoievski (“Demonii”).

A ocupat, de-a lungul anilor, mai multe funcții: corector la ziarul “Timpul”, funcționar la Institutul de Statistică (1942); secretar de redacție la “Evenimentul zilei” (1942); corector la ziarul “România liberă” (1945-1947); secretar de presă la Ministerul Informațiilor (1946); funcționar la Societatea Scriitorilor Români (1947-1948); redactor (din 1952) și redactor-șef adjunct (1957-1958) la “Viața Românească”; vicepreședinte al Uniunii Scriitorilor (din 1968); director al Editurii “Cartea Românească”, de la reînființarea acesteia (1970).

A fost membru corespondent al Academiei Române — Secția de științe filologice, literare și artistice (ales la 1 mart. 1974), și membru titular post-mortem al acesteia (ales la 3 iul. 1990). Marin Preda a murit la 16 mai 1980.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.