Volumul Moda în Țara Românească

Volumul Moda în Țara Românească

Volumul Moda în Țara Românească

Maria- Camelia Ene semnează un volum consistent și tentant ca subiect apărut sub auspiciile Muzeului Municipiului București. Cu referire directă la patrimoniul instituției care a girat cercetarea și apariția editorială, Moda în Țara Românească.

Secolul al XVIII-lea și prima jumătate a secolului al XIX-lea se dovedește chiar de la prima frunzărire o lucrare de amploare, interesantă sub mai multe aspecte. Mai întâi, ca volum tipărit, deci ca obiect grafic, cartea este foarte frumoasă, chiar prețioasă. În plus, lucrarea beneficiază de multe ilustrații, reușite și atrăgătoare care te captează cu ușurință prin forme, culori și notații explicative. Remarcăm că lectorul se vede destul de repede plonjând într-o lume elegantă și sofisticată, în care presupune, fără vreun efort anume, a-și afla cu plăcere, locul. Prefața semnată de istoricul de artă Adrian Silvan Ionescu îl pune în gardă pe cititor încă din primele rânduri, orientând firesc lectura înspre mentalitatea epocii care a generat vestimentația și accesoriile opulente și pretențioase.

Textul prefeței Lamentă la un ișlic bătrânesc sau culoare și rafinament vestimentar în veacul fanariotdezvăluie implicarea profundă a autorului în studiul modei, mărturisind interesul istoricului de artă Adrian Silvan Ionescu pentru această lume a secolului al XVIII-lea.
Autoarea, Maria-Camelia Ene își pregătește pe îndelete tema aleasă spre dezbatere, abordând perioada de tranziție de la medieval la modern, în Țara Românească, descifrând temeinic însemnătatea secolului al XVII-lea. Astfel, sunt comentate pe larg, dincolo de mecenatul cultural al lui Constantin Brâncoveanu, diversele arte care și-au avut între ele, comunicările de forme și culori; de la artele decorative și de la sculptura în lemn (semnalate cu caracteristicile lor), se trece la studierea veșmintelor de curte din secolul al XVII-lea. Deschiderea largă spre trecut oferă cititorului, chiar și neavizat, posibilitatea de a urmări cu ușurință, noutățile din câmpul modei apărute un secol mai târziu.

Concluziile se țes firesc: pe fondul artei brâncovenești, vor fi cu timpul asimilate motive otomane, la început îndeosebi în arta decorativă. Schimbările politice survenite în secolul al XVIII-lea: vecinătatea cu imperiul Otoman și mai ales consecințele suzeranității sale, justifică schimbări majore în moda vremii.

Una dintre calitățile acestui volum este că, dincolo de exemplificările diverselor piese vestimentare- piese aflate în patrimoniul Muzeului Municipiului București, pe care avem iată prilejul de a le vedea- oferă lectorului, vocabularul adecvat și descrierile într-un limbaj corespunzător bunei receptări a modei acelor timpuri. Prin această lucrare deosebită, avem ocazia să cunoaștem toate tipurile de veșminte: de la costumul de boier, la cel de negustor ori surugiu, de la veșmântul de imam la rochia de mireasă, de la costumul de simigiu la cel de mahalagiu. Și nu în ultimul rând, cartea ne motivează să utilizăm termenii corecți pentru fiecare piesă în parte și să ne dăm seama cu un minim efort, chiar de un parcurs al unor forme și motive decorative care au ajuns în prezent.

Volumul istoricului de artă Maria-Camelia Ene este cu atât mai important cu cât el se adresează prin subiect, dar mai ales prin felul în care a fost tratată tema, unei comunități în care predomină diversitatea, deci unei plaje foarte largi de cititori.

e-Cultura.info / Autor dr. Roxana Păsculescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer