Volumul ,,Nervi”, de Laurenţiu Ciprian Tudor lansat la Târgul Internațonal de Carte și Muzică

Volumul de versuri 'Nervi"

Volumul de versuri ‘Nervi”

 „Nervi”, este titlul volumului care va fi lansat în cardul Târgul Internaţional de Carte şi Muzică Braşov, vineri, 20 martie, ora 17,00.

Volumul ne trimite în aparenţă spre simbolismul  bacovian ori spleen-ul lui Baudelaire, dar discursul liric e totuşi destul de diferit. Are o lentoare,  un „ralenti” voit, poetul apasă cuvintele cu o anumită fascinaţie pentru magnetismul sensurilor lor multiple: „să plec din oraşul acesta/ ca el să redevină acasă/ să primesc cristal din privirea străinului;/ orice frumuseţe e condamnată/ când nu-i mai vezi marginile/ când nu o mai poţi pune dintr-un loc în altul/ eu când nu mă mai pot privi/ îmi devin un destin implacabil.”

,,Am scris cartea într-un an. E a şasea carte pecare am scris-o, e un volum de poezii. N-o să găsiţi o carte nervoasă până la urmă, pentru că poezia a fost cea care a învins. Atunci când un accident de destin îţi taie avântul, îţi zdruncină visele, îţi dizlocă existenţa, poţi descoperi că poezia are şi o importantă funcţie autoterapeutică. Acest volum este o carte a războirii cu tot ce înseamnă viaţa, pentru ca la final, dincolo de nervi, încrederea în poezie, în rolul şi frumuseţea ei, după ce te-a salvat, să triumfe”, ne-a declarat autorul.

Târgul Internațional de Carte și Muzică Brașov 2015

PUBLICITATE

“Poezia este dedublare şi cu toate că scrisul este  lapidar, în miezul poemelor se simte un elan care clocoteşte, anunţă ofensive existenţiale în devenire. Poetul nu acordă o atenţie deosebită formei, poezia sa caută resurse de idei maximale cu riscul unui anumit cerebralism sec, prozaic, narativ-biografic: „Femei expandate dansează manele/ în bordele chicioase, cu fum/ Icarii se sinucid peste ele/ În secreţii-n secrete înmuind zăbala visării./ Din zi în zi se moare mai bine/ peste sânii bretele, peste faţa boită./ Din şerpi şi din cânt de hiene în clocot/ se dă isteria femeii/ cu care se arde planarea. În acest volum, Laurenţiu-Ciprian Tudor acordă funcţiei poetice un rol predominant pentru a ne expune reflecţiile sale despre destinul oamenilor. Autorul experimentează, încearcă un pas înainte în căutarea unor teme particulare, inventive, riscă surpriza, noutatea, expresivitatea, ceea ce nu facilitează uneori decriptarea sensului exact al intenţiilor sale. Poemele sunt telegrame, în care fiecare cuvânt „cântăreşte” un sens rar, apropiat de haiku: „colecţionez drumuri ca/ nişte vene ale propriului sine/ nişte vene ale zborului/ pe un papirus/ un manual de training/ pentru Icari şi sfinţi/ acelaşi text pentru aceeaşi sete/ castă sau nu”.

Figuri de stil de acumulare, paralelism, insistenţă, elipse, imagini, sunt mărci ale expresiei poetice favorizate de autor. În acest volum se realizează un metisaj abil între genuri tradiţionale (liric, epic, spiritual, descriptiv) dar se încearcă şi deschideri de evantaie largi spre poezia modernă, unde o expresie liberă, totalizatoare, împiedică o categorisire precisă a acestui gen de poezie: “Ca regele Creon ori ca Hercul,/ în cămara de of-uri,/ Icar se-ofileşte/ ţâşnirea visându-şi/ sublimând privirile crude ». Dominantele emotive, lirice, angajate, morale se întâlnesc uneori cu cele mitologice, acesta fiind gustul poetului care nu suportă o artă în corsetul strâmt al unor constrângeri repetitive. Temele recurente din volum sunt singurătatea, moartea, dragostea, angoasa existenţială, nevrotică.

Laurenţiu-Ciprian Tudor, este un tânăr poet, publicist, născut la 27 septembrie 1973, în  Braşov. A urmat studiile universitare în oraşul natal, este licenţiat în sociologie, are un master în consiliere psihologică şi educaţională. A debutat ca eseist în paginile de cultură ale ziarelor din Braşov şi în reviste de psihologie umanistă. În 2003 debutează editorial în poezie cu un titlu original ,,Teama de cerc şi fuga după aripi”. Din 2006 este vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale „Arania”, iar în 2007, sub tutela acestei fundaţii, înfiinţează şi conduce Grupul de litere-sunete-şi-culori „Caii verzi de pe pereţi”, care organizează lunar seri de poezie şi alte evenimente artistice în Braşov şi în diferite centre culturale ale ţării, potrivit Angelei Nache Mamier,Frontignan, Franța

 e-Cultura.info/Autor: Dorin Dușa

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.