fbpx

                                                                                                                    pictogramae

Volumul “Opere I. Poezii” de Ștefan Petică, lansat la Biblioteca Centrală Universitară (BCU)

Volumul

Volumul “Opere I. Poezii” de Ștefan Petică

Volumul “Opere I. Poezii” de Ștefan Petică, apărut, într-o ediție îngrijită de Nicoleta Presură-Călina, la Editura Muzeul Literaturii Române, a fost lansat, la Biblioteca Centrală Universitară (BCU).

Nicoleta Presură-Călina a spus că ediția integrală a operelor lui Ștefan Petică va fi împărțită în cinci volume, în care vor putea fi găsite în proporție de 30% materiale inedite, cele mai multe urmând să fie incluse în cel de-al cincilea volum, “o colecție de articole politice, culturale și de atitudine care au putut fi reperate în volume, dar mai ales în presa vremii”.

Prezent la eveniment, poetul brazilian Marco Lucchesi a spus că Ștefan Petică “a avut geniul de a face ca tot ceea ce a atins să devină al său”.

“Citesc opera lui Petică și găsesc în ea o celebrare a limbii române. (…) Petică nu este suma lecturilor sale, ci sinteza lor. Nu există în întreaga Europă un limbaj mai fascinant și în același timp mai temerar”, a mărturisit Marco Lucchesi.

În volumul “Opere I. Poezii” sunt incluse atât poezii publicate în timpul vieții de Ștefan Petică, cât și postum, poezii originale păstrate în manuscrise, poezii nepublicate și păstrate în manuscrise, precum și fragmente de poeme și traduceri de versuri.

Nicoleta Presură-Călina a adunat în paginile volumului de la fotografii cu obiecte ale lui Ștefan Petică de la Muzeul de Istorie “Paul Păltănea” din Galați până la facsimile cu matricole școlare și extrase din Registrul Stării Civile.

La eveniment au fost prezenți scriitoarea Ana Blandiana, poetul și eseistul C. D. Zeletin și profesorul Mihai Zamfir.

Ștefan Petică s-a născut pe 20 ianuarie 1877 și a murit pe 17 octombrie 1904, la 27 de ani.

Artistul a fost un intelectual autodidact, poliglot, cu preocupări multidisciplinare umaniste în literatură (franceză, germană, engleză, italiană, spaniolă, de unde a efectuat traduceri), filozofie, sociologie, antropologie, astronomie, istoria artei, finalizate cu comentarii literare, articole, studii, note, recenzii pertinente și incisive.

e-Cultura.info / Autor: Petronius Craiu

e-Cultura.info

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2020 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest