Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin

Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin

Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin

Catedrala Episcopală din Caransebeş şi-a prăznuit hramul, ieri, 19 aprilie, în Duminica Tomii, informează Ziarul Lumina. Sărbătoarea a început la orele dimineţii printr-o procesiune de la Reşedinţa episcopală la catedrală, la care au part­i­cipat ierarhi, preoţi, diaconi, precum şi numeroşi credincioşi.

Sute de oameni au participat la Sfânta Liturghie săr­vâr­şită de IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, înconjurat de ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Române, preoţi şi diaconi.

Din soborul de ierarhi au făcut parte: IPS Ioan, Mitropolitul Banatului, IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Lucian, Episcopul Caransebeşului, PS Andrei, Episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, PS Visarion, Episcopul Tulcii, PS Gurie, Episcopul Devei şi Hunedoarei, PS Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învăţătură adresat credincioşilor, IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei, a tâlcuit pericopa evanghelică citită în cadrul Sfintei Liturghii: “Mântuitorul Iisus Hristos vrea o credinţă din care să rezulte vederea, nu o vedere din care să rezulte credinţa, pentru că aceasta este o provocare la care noi nu putem să răspundem niciodată, deoarece nu tot ceea ce vedem, credem şi nu tot ceea ce credem, vedem, şi astfel la acest nivel Mântuitorul l-a adus pe Sfântul Apostol Toma, dar şi pe toţi cei care vor crede în El. Adevărata ima­gine a Sfântului Apostol Toma este aceea nu de necredincios, ci aceea prin care este ridicat de pedagogia divină să cugete cele cereşti, ca şi noi care încă mai suntem ispitiţi de-o experienţă imediată a unor fapte divine, să le vedem ca o realitate“.

La slujbă au participat secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi, precum şi reprezentanţi ai autorităţilor centrale, judeţene şi locale, slujitorii altarelor din Caransebeş, însoţiţi de credincioşi, tineri şi copii, sute de credincioşi din localitate şi împrejurimi, unii dintre ei înveşmântaţi în costume populare, foarte mulţi împărtă­şindu-se cu Sfintele Taine.

Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian, gazda acestor manifestări liturgice şi duhovniceşti, a subliniat: “Suntem într-un an aniversar pentru episcopia noas­tră, deoarece împlinim 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe Române a Caransebeşului. De aceea, după sfinţirea catedralei de către Preafericitul Patriarh Daniel, în 12 septembrie 2010, acest moment din Duminica Tomii 2015 este cel mai important. Îi mulţumim Bunului Dumnezeu că şi în acest an ne-a învrednicit să continuăm frumoasele tradiţii, pe care le-am moştenit de la înaintaşii noştri, deschizând cu această zi o săptămână a credinţei şi culturii în Caraş-Severin“.

La sfârşitul Sfintei Liturghii, a fost citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat cu prilejul împlinirii a 150 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Orto­doxe Române a Ca­­­ran­se­beşului şi al or­ga­nizării aici a “Zilelor credinţei şi culturii“, ediţia a IX-a.”Zilele credinței și culturii în Caraș-Severin, ajunse anul acesta la ediția a IX-a, sunt mărturii ale lucrării misionare, care își propun să mențină vie flacăra credinței strămoșești prin promovarea și cultivarea spiritualității, culturii și valorilor autentice, creștine și românești, din această parte a țării”, afirmă întâistătătorul BOR.

La final, în piaţa din faţa catedralei, a fost prezentat un scurt moment folcloric, iar apoi, potrivit tradiţiei locale, domnul Marcel Vela, primarul municipiului Caransebeş, a deschis „Ruga de la Oraş“. În cursul serii, ierarhii prezenţi au participat la spectacolul de promovare a folclorului tradiţional bănă­ţean, în sala de spectacole a Casei de Cultură „George Suru“ din Caransebeş.

Zilelor credinței și culturii ediţia a IX-a Caraș-Severin” se desfășoara în perioada 18 — 26 aprilie.

e-Cultura.info

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like. Urmăreşte: www.e-cultura.info pe FACEBOOK

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.