Ziua Culturii Naționale, marcată la Biblioteca “Marin Preda” din Alexandria

Ziua Culturii Naționale, marcată la Biblioteca

Ziua Culturii Naționale, marcată la Biblioteca “Marin Preda” din Alexandria

Operele scrise de Mihai Eminescu sunt mai puțin solicitate în prezent comparativ cu anii trecuți, a susținut bibliotecarul Geanina Burcea, la un eveniment organizat la Biblioteca “Marin Preda” din Alexandria, cu prilejul Zilei Culturii Naționale, ce reprezintă data nașterii poetului.

Conform acesteia, dacă înainte era solicitată mai ales poezia lui Eminescu, acum se cer operele politice, devenind de actualitate ”omul ideologic față de poet”.

“Înainte erau solicitate operele, în special poezia. Acum au început să fie solicitate operele politice. Este mai de actualitate omul ideologic față de poet. Nu este un secret că nu stăm foarte bine la capitolul citit. Nu stăm nici atât de prost pe cât se spune, că nu mai avem cultură, numai că acest Eminescu ideologic este mai de actualitate pentru că și noi căutăm informații ideologice sau de orice altă natură”, a declarat bibliotecarul Geanina Burcea citat de Agerpres.

Paul Șchiopu, un iubitor al culturii trecut de prima tinerețe, a explicat care este cauza probabilă a dezinteresului manifestat în prezent față de operele marilor poeți.

“Nu sunt cuvinte să spun ce reprezintă Mihai Eminescu pentru mine, dar pe nicio televiziune nu mai vezi un spectacol de ținută, un spectacol de cultură, de simț, de educație. Nu mai vezi o piesă de teatru. Acum sunt numai bazaconii. Ce ne interesează pe noi alea? Apreciez anumite apariții din presă unde este o pagină de economie, una de monden, dar mai cu bun simț, are o pagină de cultură, o pagină de sport. Cum le facem astăzi așa avem generațiile viitoare”, a spus Paul Șchiopu.

Tineri care au luat parte la eveniment au recunoscut că citesc doar ocazional poeziile lui Mihai Eminescu.

“Nu prea citesc Eminescu, dar îmi place când aud. Mai citesc uneori, dar doar la școală, când trebuie”, a afirmat Carmen Cerveneanu, elevă în clasa a X-a la un liceu din Alexandria.

Potrivit reprezentantei Bibliotecii Județene ”Marin Preda”, operele scrise de Mihai Eminescu sunt solicitate în special la sala de lectură a instituției de cultură.

e-Cultura.info / Autor: Luiza Abu Salem

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.