Ziua Culturii Naționale, marcată prin mai multe evenimente

Ziua Culturii Naționale, marcată prin mai multe evenimente

Ziua Culturii Naționale, marcată prin mai multe evenimente

Mai multe evenimente literare, expoziționale sau muzicale vor fi organizate vineri în București, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale.

O sesiune solemnă dedicată Zilei Culturii Naționale, cu tema “Identitate națională”, se va desfășura vineri, începând cu ora 10,00, în Aula Academiei Române.

La festivitate, care va fi deschisă de președintele prestigiosului for de cultură, acad. Ionel-Valentin Vlad, vor vorbi președintele Klaus Iohannis, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, membru de onoare al Academiei Române, și acad. Dan Berindei, președinte de onoare al Secției de Științe Istorice și Arheologie. În cea de a doua parte a sesiunii solemne vor lua cuvântul acad. Eugen Simion, președintele Secției de filologie și literatură, ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice, Adrian Curaj, acad. Ioan Aurel Pop, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, acad. Răzvan Theodorescu, președintele Secției de Artă, Arhitectură și Audiovizual, acad. Nicolae Breban, acad. Alexandru Zub și prof. univ. dr. Mihai Cimpoi, membru de onoare al Academiei Române.

În Aula Bibliotecii Centrale Universitare “Carol I” din București se va desfășura Gala Tinerilor Scriitori, un eveniment multi-art, avându-i ca invitați speciali pe Nadia Trohin și Mircea Tiberian. În cadrul galei vor fi acordate cinci premii: Tânărul Poet al anului 2015; Tânărul Prozator al anului 2015; Tânărul Critic al anului 2015; Tânărul Scriitor al anului 2015; Cartea de Poezie a anului 2015.

Premiul “Cartea de Poezie a anului 2015”, acordat volumului “obiecte umane”, semnat de Teodor Dună, va fi oferit de președintele Institutului Cultural Român, Radu Boroianu.

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri și în Aula Palatului Cantacuzino — Muzeul Național “George Enescu”, printr-un concert extraordinar de muzică de cameră, după cum au informat reprezentanții Institutului “Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni.

Concertul se va desfășura cu participarea interpretativă a compozitorului Eugen Doga, împreună cu baritonul Rudolf Constantin Cocriș, soprana Ana Cebotari, pianistul Ieronim Buga și cvartetul Passione, artiști consacrați din România și Republica Moldova.

De Ziua Culturii Naționale, Muzeul Național al Satului “Dimitrie Gusti” și Uniunea Națională a Femeilor din România organizează vineri, de la ora 14,00, în Sala V. I. Popa, spectacolul de muzică și poezie ‘Dor de Eminescu’, prilejuit de aniversarea a 166 de ani de la nașterea Luceafărului poeziei românești — Mihai Eminescu.

Vor participa personalități ale vieții culturale și artistice — scriitoarea Mihaela Albu, actorii Cristina Deleanu, Tamara Crețulescu, Nicolae Alexandru Mihai, tenorul Florin Ormenișan, muzicienii Tudor Niculescu Mizil, Adrian Drăgoescu, Andrei Theodoru, interpreții de muzică populară Cornelia Tihon, Narcisa Băleanu, soliștii vocali și instrumentiști Sabrina Diacov, Maria Soponaru și recitatorul Mario Dumitrașcu.

Evenimentul include prezentări de carte și CD, precum și noutăți editoriale de la Editura Paideea.

Muzeul Național al Literaturii Române organizează, la sediul Companiei Naționale Poșta Română, o mini-expoziție documentară intitulată “Mihai Eminescu — ‘În mine bate inima lumii'”.

În Sala “Theodor Pallady” a Bibliotecii Academiei Române va fi vernisată o expoziție dedicată lui Mihai Eminescu. Evenimentul este organizat de Muzeul Național al Literaturii Române, Serviciul “Manuscrise” al Bibliotecii Academiei Române și Cabinetul de Stampe al Bibliotecii Academiei Române.

Vineri seara, de la ora 19,00, la Ateneul Român va fi prezentat spectacolul de muzică tradițională și poezie ‘La porțile ceriului’.

Dedicat celebrării Zilei Culturii Naționale, evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica ‘George Enescu’ și Televiziunea Română, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi: Zamfira Mureșan (Țara Lăpușului, Maramureș), Mihai Moldovan (Valea Idicelului, Mureș), grupul de aromâni din Cogealac, Constanța (Dumitru Zogu, Nicolae Zogu, Mihai Gherase, Giogi Vasile), lăutari din sudul Olteniei (Toni Căldăraru din Băbiciu, Titi Burcea din Băduleasa, Emil Zamfir din Corabia) și un grup vocal-instrumental din Maramureșul Voievodal (Ioachim Făt, Ioan Pop, Grigore Chira).

Centrul Cultural Casa Artelor sector 3 organizează, de Ziua Culturii Naționale, vineri, de la ora 19,00, recitalul extraordinar de poezie și muzică intitulat ‘Eminescu — om, geniu și sfânt’, susținut de actorul Dorel Vișan, cu participarea apreciatului muzician Ionuț-Bogdan Ștefănescu. În continuarea programului, publicul va putea viziona creația cinematografică “Un bulgăre de humă” (1989), în regia lui Nicolae Mărgineanu.

Ediția specială Mihai Eminescu 2016 se înscrie în ciclul programelor culturale ‘Serile Eliad’, conceptul fiind semnat de Alice Barb. Programul, organizat și realizat de Centrul Cultural ‘Casa Artelor’, este finanțat de Primăria și Consiliul Local al sectorului 3.

Centrul Cultural Media Radio România sărbătorește Ziua Culturii Naționale prin mai multe evenimente: o expoziție de fotografie la Sala Radio, teatru la microfon și emisiuni speciale, muzică românească și dezbateri pe marile teme culturale ale momentului, dar și transmisii în direct de la evenimentele dedicate acestei zile.

Expoziția ‘Radio România: Cultură, Artă & Media’, deschisă în foaierele Sălii Radio, parcurge în imagini o poveste despre idei și proiecte devenite realitate în dialogul dintre carte, cultură, muzică și radio: un mini-documentar în imagini despre magia de a gândi și produce cultură la și în spatele microfonului. Expoziția este o incursiune fotografică în proiectele Centrului Cultural Media Radio România, platforma de cultură, muzică, artă și media a radioului public, care propune o ofertă culturală de maximă diversitate: de la emisiuni pe frecvențele Radio România Cultural și Radio România Muzical la muzică live în stagiunea Sălii Radio, de la Târgurile Gaudeamus din București și din țară la teatru radiofonic, de la lansări de audio-book-uri și CD-uri la Editura Casa Radio, la turnee naționale și internaționale.

e-Cultura.info/Autor: Daniel Popescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.