fbpx

Ziua internaţională a asteroidului sărbătorită la data de 30 iunie

Ziua internaţională a asteroidului

Ziua internaţională a asteroidului

La 30 iunie este marcată Ziua internaţională a asteroidului pentru a atrage atenţia asupra importanţei pentru Terra reprezentate de aceste corpuri cereşti.

Adunarea Generală a Naţiunilor Unite a adoptat Rezoluţia A/RES/71/90, în decembrie 2016, prin care a instituit data de 30 iunie drept Ziua internaţională a asteroidului pentru ”a marca anual, la nivel internaţional, aniversarea impactului produs de un corp ceresc în regiunea Tunguska, Siberia, la 30 iunie 1908 şi pentru a creşte conştientizarea publicului în ce priveşte hazardul impactului produs de un asteroid”.

Decizia Adunării Generale a ONU a fost luată în urma propunerii venite de la Asociaţia Exploratorilor Spaţiului, care a fost aprobată de Comitetul privind utilizarea paşnică a spaţiului îndepărtat.

Ziua Asteroidului este marcată oficial de către Organizaţia Naţiunilor Unite pentru educarea şi creşterea gradului de conştientizare la nivelul comunităţii internaţionale a rolului asteroizilor în formarea universului, asupra modului în care pot fi valorificate resursele acestor corpuri cereşti în viitor, precum şi în ce priveşte potenţiala explorare a acestora sau despre modalităţile în care poate fi protejată planeta de viitoare coliziuni ale asteroizilor, potrivit https://asteroidday.org.

Cei care au avut iniţiativa marcării acestei zile au fost astrofizicianul şi membru al grupului Queen Dr Brian May, astronautul echipajului Apollo 9 Rusty Schweickart, regizorul Grig Richters şi preşedintele Fundaţiei B612 Danica Remy. Demersul lor a fost motivat de dorinţa de educare a publicului privind importanţa asteroizilor în istoria umanităţii, asupra rolului pe care aceste corpuri cereşti îl au pentru sistemul solar din care face parte planeta Pământ. Evenimente majore dedicate marcării acestei zile au avut loc în anii anteriori în Londra, San Francisco, Washington DC, Tanzania, Milano, Rimini, Garching, Santiago de Chile, Rio de Janeiro, dar şi în multe alte locaţii de pe glob.

Ziua Asteroidului este un program educațional și de conștientizare dinamic, menit să inspire lumea în privința asteroizilor, să explice rolul acestora în formarea Universului, cum le putem folosi resursele, cum pot asteroizii să faciliteze explorarea și cum ne putem proteja planeta de impacturile cu asteroizi.

e-Cultura.info / Documentare – Liviu-Ioan Tatu.

 

Ți-a plăcut articoul?

Distribuie prietenilor

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2021 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.