Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Ziua Internațională a Cărților pentru Copii şi Tineret

Manifestarea a fost inițiată în 1967. Ziua de 2 aprilie nu a fost aleasă întâmplător ca sărbătoare a cărților pentru copii. Ea coincide cu ziua de naștere a celui mai îndrăgit autor de basme, Hans Christian Andersen.

Scriitorul danez, născut la 2 aprilie 1805, la Odense, a încântat generații de copii cu povestiri, precum: “Hainele împăratului”, “Fetița cu chibrituri”, “Rățușca cea urâtă”, “Micuța sirenă”.

Manifestările dedicate acestei zile includ activități în școli și biblioteci publice, articole de promovare în presă, întâlniri cu autori și ilustratori, concursuri literare, expoziții de carte, de reviste școlare și de filatelie, momente artistice, ateliere de desen și de integrame, întreceri sportive și jocuri cu zmee și măști.

La nivel internațional, în fiecare an, această zi este patronată de o țară membră a ”International Board on Books for Young People”. Acesta alege o temă și invită un autor pentru a scrie un mesaj adresat copiilor din întreaga lume și un artist pentru a realiza un poster care să transmită tema acestei zile.

Tema propusă pentru 2014 este “Inaginaţi-va popoarele prin poveşti” iar țara aleasă este Irlanda. Posterul a fost creat de artista irlandeză Niamh Sharkey, o autoare premiată și ilustratoare de cărți pentru copii.

În mesajul transmis de scriitoarea irlandeză Siobhán Parkinson, se menționează: ”Imaginația scriitorului modelează idei, sunete, voci, personaje și evenimente într-o poveste, iar cuvintele stau înșirate pe pagină ca niște batalioane. Apoi vine un cititor și ele prind viață….De aceea, cititorul este la fel de important pentru poveste ca și scriitorul.”

În România, sunt organizate evenimente dedicate acestei zile în numeroase orașe.

Cu același prilej, este organizat, în perioada 1—11 aprilie, Festivalul Național al Cărții pentru Copii, care a ajuns la X-a ediție. Acțiunea se înscrie în proiectele educaționale ale FICE România dedicate cărții și lecturii, fiind dezvoltate în cadrul Festivalului Bucuria Lecturii, un eveniment național.

e-Cultura.info


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.