Ziua Internațională a Dansului

Ziua Internațională a Dansului

Ziua Internațională a Dansului

Ziua de 29 aprilie a fost instituită drept Ziua internațională a dansului, în 1982, la inițiativa UNESCO, pentru a marca nașterea fondatorului baletului modern, Jean Georges Noverre (1727-1810).

In 1982, Institutul International de Teatru (ITI), prin Comitetul International al Dansului, a hotarat ca in fiecare an, la data de 29 aprilie, sa fie celebrata Ziua Internationala a Dansului.

Declararea Zilei internaționale a dansului și celebrarea ei are drept scop omagierea acestei forme universale de expresie artistică, depășind frontierele politice, culturale și etnice.

Potrivit traditiei evenimentului, in fiecare an, o personalitate a dansului transmite un mesaj in toate institutiile din lume dedicate artei dansului.

Ziua Internationala a Dansului incurajeaza promovarea dansului in lume, dincolo de bariere etnice, politice sau culturale, scopul fiind acela de a-i reuni pe toti iubitorii dansului, oricare ar fi acesta.

În 2015, circa o mie de persoane au participat în centrul municipiului Tulcea la un flashmob pe dansuri populare organizat de Ansamblul Artistic “Baladele Deltei” cu prilejul Zilei internaționale a dansului. Aproape 500 din participanți, majoritatea purtând tricouri roșii, galbene și albastre, au dansat jocuri populare din diferite zone ale țării, ei fiind înconjurați de prieteni și rude care au format conturul hărții României.

La rândul lor, aproape o sută de perechi de dansatori profesioniști și amatori, de diferite vârste și profesii, au celebrat, la 29 aprilie 2015, Ziua mondială a dansului în centrul municipiului Sfântu Gheorghe. În ciuda ploii, aceștia au dansat timp de aproape 20 de minute rumba, tango argentinian, vals lent și line dancing. Evenimentul a fost organizat, ca și în anii precedenți, de Clubul de dans ”Blue Moon” din Sfântu Gheorghe, condus de Imreh Marton Eniko și Imreh Marton Istvan, și a atras numeroși spectatori care i-au fotografiat și aplaudat.

***

Jean Georges Noverre, maestru francez al dansului și baletului, s-a născut la Paris, la 29 aprilie 1727. Prima apariție într-un spectacol a avut loc la Fontainebleau (1743), iar în 1747 a compus primul spectacol de balet pentru Opera Comică. Doi ani mai târziu, a montat spectacolele de balet — ”Iphigenie en Tauride”, ”Alceste”, colaborând cu Christoph Willibald Gluck.

Între 1758 și 1760 a realizat o serie de spectacole de balet la Lyons — ”Fetes du serail”, ”Les Rejouissances flamandes”, ”La Mort d’Ajax”, ”Orphee aux Enfers” și și-a publicat lucrarea ”Lettres sur la danse et sur les ballets” (1760), în care a definit dansul ca ”o pictură plină de pasiuni, moravuri, obiceiuri”.

În 1775, la cererea reginei Maria Antoaneta, a fost numit maestru al spectacolelor de balet la Opera din Paris. A murit la Saint-Germain-en-Laye, la 19 noiembrie 1810.

e-Cultura.info /Autor Daniela Dumitrescu


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                            
                                                                                                                                                                                         Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                             
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.

                                          
                                                                     
                                                                                                         

                                                                                                                                                                                                                    
Versiunea: mobil  |  computer