fbpx

                                                               pictogramae

Ziua Internaţională a Arhivelor marcată printr-o microexpoziţie

Arhivele Naționale ale României organizează azi o microexpoziție cu documente care prezintă succint evoluția instituției, începând de la Regulamentul Organic (1831) și decretul de organizare a Arhivelor Statului (1864) până la fotografii și proiecte ale clădirii Arhivelor.

Manifestarea, care celebrează Ziua Internațională a Arhivelor, 9 iunie, se constituie într-o inițiativă menită să atragă atenția nu doar asupra istoriei unei instituții culturale care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar mai ales asupra importanței patrimoniului arhivistic care trebuie perceput, în primul rând, ca o mărturie identitară se arată într-un comunicat remis Agerpres.

Ziua Internațională a Arhivelor marchează constituirea în 1948 a Consiliului Internațional al Arhivelor, creat sub auspiciile UNESCO, România devenind membră a acestei organizații cu prilejul congresului de la Florența din 1956.

Adoptată de comunitatea arhivistică în integralitatea ei, această zi devine o excelentă ocazie pentru a descoperi și a cunoaște mai bine profesiunea de arhivist. Totodată, oferă posibilitatea de a reaminti publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanității, participând, alături de muzee și biblioteci, la conservarea memoriei colective.

Ziua aleasă marchează constituirea în 1948 a Consiliului Internaţional al Arhivelor, creat sub auspiciile UNESCO, România devenind membră a acestei organizaţii cu prilejul congresului de la Florenţa din 1956.

Adoptată de comunitatea arhivistică în integralitatea ei, această zi devine o excelentă ocazie pentru a descoperi şi a cunoaşte mai bine profesiunea de arhivist. Totodată, oferă posibilitatea de a reaminti publicului larg faptul că arhivele sunt parte componentă a patrimoniului cultural al umanităţii, participând, alături de muzee şi biblioteci, la conservarea memoriei colective.

Arhivele Naţionale ale României organizează cu acest prilej o microexpoziţie care reuneşte o serie de documente ce prezintă succint evoluţia instituţională: Regulamentul Organic (1831), decretul de organizare a Arhivelor Statului (1864), fotografii şi proiecte ale clădirii Arhivelor.

Manifestarea se constituie într-o iniţiativă menită să atragă atenţia nu doar asupra istoriei unei instituţii culturale care datează din prima jumătate a secolului al XIX-lea, dar mai ales asupra importanţei patrimoniului arhivistic care trebuie perceput, în primul rând, ca o mărturie identitară.

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest