fbpx

Ziua Internațională a Iei și sărbătoarea Sânzâienelor

Ziua Internațională a Iei

Ziua Internațională a Iei

Ziua Internațională a Iei este sărbătorită, marți și miercuri, la Grădina cu Filme din Piața Lahovari, în cadrul evenimentului IEsc, cu ședințe foto neconvenționale, ateliere de creație, expoziții de accesorii, proiecția filmului “Aferim!” și un concert Maria Răducanu.

În cele două studiouri de fotografie, primul montat la Grădina cu Filme și cel de-al doilea la Galeria Creart, vizitatorii se vor putea fotografia îmbrăcați în ii țărănești puse la dispoziție de organizatori.

“Am pregătit, pentru vizitatori, două studiouri de fotografie, unul ce reconstituie o odaie țărănească și altul care este modern, dar cu motive tradiționale. Oamenii pot veni, își pot alege o ie și se pot fotografia în ea. Avem o colecție de ii pe care o punem la dispoziție vizitatorilor”, a declarat Cristina Lixandru, PR Creart, citată de Agerpres.

La eveniment, atât cei mari, cât și cei mici vor avea posibilitatea, în cadrul unor ateliere, să învețe să țeasă, să “mărgelească”, să creeze lucruri din materiale reciclabile și să facă coronițe din flori.

Galeria Creart găzduiește și o expoziție de ii și de accesorii din diferite zone ale țării, de la ii și cămăși bărbătești până la ii înflorate și “frumos gătite” pentru femei.

Vizitatorii sunt întâmpinați la intrarea în Galeriile Creart de o expoziție cu vânzare, de unde își pot achiziționa de la inele și brățări până la ii bogat împodobite. Produsele pot fi cumpărate cu prețuri ce pleacă de la câțiva lei — brățări tricolore — 3 lei, gentuțe brodate mici — 16 lei, sacoșe imprimate — 20 lei, până la fuste, ii și tricouri, toate lucrate, de asemenea, manual, cu prețuri cuprinse între 200 și 600 de lei.

Marți, prima seară a evenimentului, se va încheia cu proiecția, de la ora 21,30, a filmului “Aferim!”, iar miercuri, de la aceeași oră, Maria Răducanu va susține un concert în care va interpreta doină românească, dar și etno-jazz, blues și fado.

Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului București (PMB), prin Creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție.

“Pe 24 iunie, de Sânziene, românii din țară și de pretutindeni sărbătoresc Ziua Internațională a Iei, la inițiativa comunității “La Blouse Roumaine”. Astăzi IA este celebrată în 48 de țări și în sute de orașe de către cei care îmbrățișează cultura românească. Intrarea la toate activitățile din cadrul IEsc este gratuită”, precizează un comunicat al PMB.

De Ziua Internațională a Iei, Creart — Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Primăriei Municipiului București organizează un eveniment urban, contemporan, românesc, numit IEsc, care se va desfășura în Grădina cu Filme din Piața Lahovari nr. 7.

“IEsc este un eveniment pe care îl dedicăm acestei piese de port popular care a devenit brand de țară. Veți participa la un mix de manifestări urbane: ședințe foto neconvenționale, ateliere creative, expoziție de accesorii, proiecție de film românesc — “Aferim!” și un concert Maria Răducanu — la Grădina cu Filme, precum și multe alte surprize pregătite pentru iubitorii de frumos, pentru cei care apreciază valoarea acestui simbol național”.

Intrarea la toate activitățile din cadrul IEsc este gratuită.

De asemenea, de la Târgul de Sânziene, la Muzeul Țăranului Român, vizitatorii își pot procura vestita ie, confecționată de meșteri populari.

“Vă așteptăm să purtați, să probați și să târguiți ii vechi și ii noi: ii de sărbătoare, ii cu poale și ii fără poale, ii cu mărgele, ii ciupag, ii cusute pe marchizet, ii cusute pe pânză de casă, ii cu fodori la mâneci, cămăși de lucru, cămăși încrețite la gât, poale…”, precizează organizatorii.

Pe 24 iunie, de Sânziene, românii din țară și de pretutindeni sărbătoresc Ziua Internațională a Iei, la inițiativa comunității ‘La Blouse Roumaine’.

Astăzi ia este celebrată în 48 de țări și în sute de orașe de către cei care ne îmbrățișează cultura.

Dacă în trecut ia reprezenta un articol vestimentar purtat în zi de sărbătoare la sate, astăzi este un simbol al valorilor autentice românești, cu care se identifică inclusiv omul modern.

e-Cultura.info/Autor: Petronius Craiu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.

URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Cămpurile obligatorii sunt marcate cu *.

Datele dumneavastră sunt prelucrate. Apasă mai jos daca ești de acord


 

Conținutul acestui site este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

 
 

 

VEZI ȘI ALTE ARTICOLE
  
 


 

VEZI ȘI EMISIUNI


Abonează-te               Știri pe scurt

 


               Caledoscop


               Zoom

 


               Ediție specială

                                                                           Urmărește-ne și în social media

                                                                   
  
 • CATEGORII

 •   
                                                                                Carte   Audiobook   Arte vizuale   Cronică de teatru   Teateru-Film   Muzică-Dans   Etnografie   Târguri și expiziții   Istorie   Cetăți și castele                                                                                   Spiritualitate   Cuvinte ale ierarhilor   Articole Externe   Știință   Interviu   Documentar    Personalități culturale   Actualitate culturală                                                                               Emisiuni   Live

   
      
 • DESPRE

 •   
                                                                               Despre   Termeni și condiții   Cod de conduită   Politică de cookkie   Kit de presă   Hartă site   Portofoliu   Susține site-ul   Contact

   
   
 •  

   

  © 2020 e-Cultura.info. Toate drepturile rezervate.

  Site premiat în cadrul festivalului Simfest  Conținutul acestului site se supune legii dreptului de autor. Este interzisă republicare, redistribuirea, publicarea în eter sau pe alte site-uri fără un acord prealabil.