Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret

Peste 80 de țări marchează Ziua internațională a teatrului pentru copii și tineret (“World Day of Theatre for Children and Young People”), la inițiativa Asociației Internaționale a Teatrului pentru Copii și Tineret – ASSITEJ, organizație nonguvernamentală, fondată în 1965.

Mesajul campaniei ASSITEJ sub care este organizată această zi este: “Du, astăzi, un copil la teatru!”, manifestarea fiind dedicată artelor spectacolului pentru copii, oferind prilejul unor întâlniri aparte între creatori și public.

Ziua a fost marcată pentru prima dată în 2001, la inițiativa Asociației Internaționale de Teatru pentru Copii și Tineret, evenimentul urmărind educarea celor mici prin teatru, prin poveștile puse în scenă și prin diversele personaje interpretate.

Unul dintre obiectivele Asociației este acela de a atrage atenția publicului asupra artei pentru copii și tineret prin evenimente speciale, repetiții în aer liber, lecturi, expoziții, articole în ziare și reviste. Un alt obiectiv al zilei îl reprezintă stimularea schimbului de experiență în acest domeniu între diverse țări și regiuni ale lumii, pentru a încuraja și revitaliza dezvoltarea teatrului. Cei care beneficiază cel mai mult în urma acestui schimb de experiențe culturale sunt copiii și tinerii, datorită expunerii la o diversitate culturală globală.

România este una dintre țările fondatoare ale ASSITEJ, astfel încât teatrele și companiile teatrale din țară organizează, în fiecare an, noi programe și proiecte menite să le ofere celor mai mici dintre spectatori experiențe memorabile.

Vizionarea spectacolelor de teatru reprezintă o metodă eficientă de a stimula încrederea și stima de sine a copiilor, de a combate timiditatea și tracul și de a le pune creativitatea și imaginația la lucru. Piesele puse în scenă nu fac decât să îmbogățească din plin cunoștințele generale ale copiilor. Ei pătrund în noi universuri, cunosc personaje istorice, opere clasice care trebuie știute de orice copil și află o serie de lucruri interesante și despre autorii lor.

Teatrul a constituit întotdeauna un mijloc de a păși înspre ceea ce este autentic/adevărat în firea omenească. Teatrul oferă actorilor posibilitatea de a intra, cu sinceritate, în pielea unor personaje, de a le da viață acestora, devenind, astfel, convingători, prin mesaj, pentru spectatori. Implicarea copiilor în piesele de teatru, pornind de la regie, joc, scenariu, le va furniza acestora mai multe cunoștințe despre lume, pentru a o înțelege, realizându-se, astfel, și o extindere a experienței de viață.

În 2015, ASSITEJ a aniversat 50 de ani de la înființare, prilej cu care președintele organizației Yvette Hardie a declarat: ”Mai avem încă un drum lung de străbătut. În ultimii 50 de ani, multe lucruri s-au îmbunătățit pentru copii în întreaga lume, dar mai sunt încă multe, multe provocări. Ca artiști care apreciază puterea transformatoare a artelor, prin munca ASSITEJ, suntem capabili să aducem o schimbare și să ne asigurăm că tot mai mulți copii vor avea parte de aceste momente puternice de empatie și conexiune, care vor rămâne mereu cu ei. Deci, să sărbătorim împreună acești 50 de ani speciali prin campania noastră ‘Du, astăzi, un copil la teatru’ — asigurându-ne că tot mai mulți copii au ocazia să experimenteze trezirea profundă provocată de o întâlnire marcantă cu teatrul”, se arată pe www.teatrultandarica.ro.

e-Cultura.info / Autor. Irina Andreea Cristea


Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

Citrește și

*/                                                                                                                                                                                                                                                                                                        Acasă    Teatre    Muzee    Personalități culturale   Carte   Actualitate culturală   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Știință   Festival                                                                      Articole Externe   Interviu   Documentar    Spiritualitate   Știri estivale   Declarația Zilei   Etnografie   Istorie   Timișoara 2021   Multimedia    
                                                                     Proiecte Culturale                                                                                                                                                                                                                                                                   Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Protecția datelor   Politică de cokie   Arhivă   Sitemap   Contact

© 2014 - 2018 e-Cultura.info.  Toate drepturile rezervate.

                                                    
                                                               

Conținutul acestui site este proprietatea e-Cultura.info. Este interzisă republicarea, redistribuirea, publicarea în eter a conținutului, fără un acord prealabil.