fbpx

                                                               pictogramae

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO – 70 de ani de la fondare

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO

În 1942, guvernele țărilor europene, confruntate cu Germania nazistă și cu aliații săi, s-au întâlnit la Conferința Miniștrilor Aliați ai Educației (CAME). Deși al Doilea Război Mondial era departe de a se termina, aceste țări căutau metode de reconstrucție a sistemelor de educație odată cu restabilirea păcii. În scurt timp, proiectul a obținut susținere și din partea altor guverne, printre care se afla și cel al Statelor Unite. În urma propunerii CAME, s-a convenit asupra organizării unei Conferințe ONU pentru înființarea unei organizații educaționale și culturale, la Londra, între 1 și 16 noiembrie 1945. Evenimentul a reunit reprezentanți din 44 de țări, iar la finalul său, 37 de state au fondat Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO).

UNESCO a fost creată pentru a răspunde convingerilor ferme ale statelor răvășite de două războaie mondiale în mai puțin de o generație. Acordurile politice și economice nu erau suficiente pentru a construi o pace durabilă. Pacea trebuie să fie fundamentată pe solidaritatea morală și intelectuală a umanității, evidențiază principiile de la baza UNESCO.

Constituția UNESCO, semnată la 16 noiembrie 1945, a intrat în vigoare la 4 noiembrie 1946, după ce a fost ratificată de 20 de țări: Australia, Brazilia, Canada, China, Cehoslovacia, Danemarca, Republica Dominicană, Egipt, Franța, Grecia, India, Liban, Mexic, Noua Zeelandă, Norvegia, Arabia Saudită, Africa de Sud, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite. Prima sesiune a Conferinței Generale a UNESCO a avut loc între 19 noiembrie și 10 decembrie 1946 și s-a bucurat de participarea reprezentanților a 30 de guverne cu drept de vot.

Proiectul de lege privind decretarea acestei zile a fost aprobat de Senat la 21 mai 2012, ulterior de Camera Deputaților, la 23 aprilie 2013, aceasta din urmă fiind for decizional. Decretul pentru promulgarea legii a fost semnat de președintele Traian Băsescu la 15 mai 2013, legea fiind publicată în Monitorul Oficial cu numărul 280 din 17 mai 2013. Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România se sărbătorește, începând din 2013, la 16 noiembrie.

România are 7 situri înscrise pe lista reprezentativă a Patrimoniului Mondial UNESCO, dintre care 6 culturale, respectiv Biserici cu pictură murală din nordul Moldovei din prima jumătate a secolului al XVI-lea (1993), fortărețe dacice din munții Orăștiei (1999), centrul istoric Sighișoara (1999), Mănăstirea Hurezi (1993), situri sătești cu biserici fortificate din Transilvania (1993), ansamblul bisericilor de lemn din Maramureș (1999), și un sit natural, respectiv Rezervația Biosferei Delta Dunării (1991). De asemenea, România are înscrise 15 obiective pe lista indicativă a Patrimoniului Mondial UNESCO

UNESCO se străduiește să construiască rețele între națiuni pentru facilitarea unui anumit tip de solidaritate: mobilizarea pentru educație, astfel încât fiecare copil să aibă acces la educație de calitate ca drept fundamental al omului și ca premisă obligatorie pentru dezvoltarea umană; construirea înțelegerii interculturale, prin protejarea patrimoniului și susținerea diversității culturale — UNESCO a creat ideea de Patrimoniu Mondial pentru protejarea obiectivelor cu o valoare universală inestimabilă; susținerea cooperării științifice, spre exemplu, în segmente care vizează sistemele de avertizare de tsunami sau în privința acordurilor transfrontaliere de management, pentru consolidarea legăturilor între state și societăți; protejarea libertății de exprimare, o condiție fundamentală a democrației, dezvoltării și demnității umane.

În prezent, UNESCO are 195 de membri și zece membri asociați. Organizația este guvernată de Conferința Generală și de Consiliul executiv. Secretariatul, condus de directorul general, implementează deciziile luate de cele două structuri de guvernare. Directorul general al organizației este Irina Bokova, din Bulgaria, prima femeie de la conducerea instituției. A preluat funcția la 15 noiembrie 2009 și a fost realeasă pentru un al doilea mandat, în 2013. Directorul general formulează propuneri pentru măsurile luate de Conferința Generală și de Consiliul executiv și pregătește un proiect de program bienal, respectiv bugetul.

Organizația are peste 50 de birouri locale în toată lumea. Sediul central se află în Place de Fontenoy, Paris, într-o clădire inaugurată în 1958. UNESCO numără peste 2.000 de angajați din 170 de țări.

Competențele unice ale UNESCO în educație, știință, cultură, comunicare și informații contribuie la îndeplinirea scopurilor trasate de comunitatea internațională, ce includ Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Misiunea UNESCO este să participe la construirea păcii, eradicarea sărăciei, dezvoltarea durabilă și dialogul intercultural.

Convenția privind protecția patrimoniului mondial, cultural și natural, adoptată în 1972, a condus la crearea Listei Patrimoniului Mondial, care în prezent include 1.031 de obiective. Convenția pentru protejarea Patrimoniului cultural imaterial, adoptată în 2003, creează o platformă internațională pentru asigurarea respectului reciproc pentru comunitățile păstrătoare de patrimoniu cultural viu și pentru atragerea atenției asupra importanței pe care acestea o poartă.

În prezent, în structura UNESCO funcționează: centre și institute de educație (UNESCO International Institute for Educational Planning IIEP, Paris — Franța și Buenos Aires — Argentina; UNESCO International Bureau of Education IBE, Geneva — Elveția; UNESCO Institute for Lifelong Learning UIL, Hamburg — Germania; UNESCO Institute for Information Technologies in Education IITE, Moscova — Federația Rusă; UNESCO International Institute for Capacity-Building in Africa IICBA, Addis Ababa — Etiopia; UNESCO International Institute for Higher Education, America Latină și Caraibe IESALC, Caracas — Venezuela; UNESCO International Centre for Technical and Vocational Education and Training UNEVOC, Bonn — Germania), centre și institute de știință (UNESCO-IHE Institute for Water Education, Delft — Olanda; International Centre for Theoretical Physics ICTP, Trieste — Italia), institutul de statistică UIS, Montreal — Canada. Sub auspiciile UNESCO, intră alte 81 de institute și centre internaționale și regionale.

Comisiile Naționale pentru UNESCO sunt organisme naționale de cooperare, parte integrantă din arhitectura construcției UNESCO. Acestea sunt constituite de guvernele țărilor membre, în acord cu articolul VII al Constituției UNESCO și au scopul de a face legătura între grupurile naționale guvernamentale și nonguvernamentale și Programele UNESCO. Comisia Națională a României pentru UNESCO a fost înființată în 1956 și a fost reorganizată prin HG nr. 624, în august 1995.

Bugetul bianual al UNESCO este finanțat prin contribuțiile statelor membre. UNESCO beneficiază și de o substanțială finanțare extra-bugetară.

La 16 noiembrie, se sărbătorește și Ziua Patrimoniului Mondial UNESCO din România, începând din 2013.

e-Cultura.info/ Autor. Roxana Mihordescu

Dacă ţi-a plăcut articolul dă un like, share-uiește cu prietenii.
URMĂREȘTE
e-cultura.info pe FACEBOOK și e-cultura.info pe TWITTER

Conținutul website-ului e- cultura.info este destinat exclusiv informării publice.

Toate informaţiile publicate pe acest site sunt protejate de către dispoziţiile legale incidente. Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, modificarea, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului acestui website.

                                                                     

                                                                                                                                                                                         Acasă    Carte   Arte vizuale   Teatru și Film   Muzică-Dans   Etnografie   Istorie   Spiritualitate   Articole Externe   Știință   Festival                                                                      Actualitate culturală   Interviu   Documentar   Știri estivale   Proiecte Culturale   Timișoara 2021   Emisiuni
                                                                                                                                                                   
                                                                     Despre   Cod de conduită   Termeni și condiții   Politică de cookies   Arhivă   Hartă site   Press kit   Susține e-cultura.info   Contact

© 2014 - 2019 e-Cultura.info.

Site premiat în cadrul Festivalului Simfest